A letartóztatások komoly incidens nélkül zajlottak, legalább két embert vittek ki a szállodából bilincsben, de összesen több mint 10 érintett lehet. A letartóztatásokat a FIFA-nál az elmúlt két évtizedben tapasztalt korrupció miatt kezdeményezték: ez a vb-rendezésekre, illetve a marketing és közvetítési jogokra is kiterjedtek, tudta meg az amerikai lap három illetékestől. A vád a letartóztatott vezetők ellen többek között csalás és pénzmosás.

A rendőrség kifejezetten a FIFA Végrehajtó Bizottságának tagjaira utazott, ez a szervezeten belüli egyik legerősebb részleg. Azt a FIFA szóvivője és a svájci hatóságok is bejelentették, hogy Sepp Blatter nincs a célszemélyek között, a New York Times viszont hozzátette, hogy az FBI nyomozása még nem ért véget, a FIFA-elnök tehát nem menekült még meg biztosan a hasonló eljárás alól.

A FIFA pénteken tartja elnökválasztását, a jelenlegi elnök Sepp Blatter ötödször indul a címért, egyetlen kihívója a jordán Ali bin al-Husszein lesz. A svájci Blatterről korábban olyan hírek is felröppentek, hogy nem mert az Egyesült Államokba utazni, mert ott azonnal letartóztatná az FBI.