A legutóbbi leépítésekre azt követően került sor az Amazonnál, hogy a vállalat az év elején bejelentette, hogy az e-kereskedelmi óriáscég nagyszabású költségcsökkentési akciójának részeként mintegy 18 ezer állást szüntet meg

Az újabb létszámleépítésre a következő hetekben kerül sor, és főként a webszolgáltatás, a reklám valamint a Twitch részlegek dolgozóit érinti – tette közzé a CNN.

Nehéz döntés volt, de úgy gondoljuk, hogy hosszú távon ez a legjobb a vállalat számára

– írta Andy Jassy a feljegyzésben.

Az Amazonnál történt legutóbbi elbocsátások a technológiai iparágban az elmúlt hónapokban végrehajtott létszámleépítések sorába illeszkednek, mivel az ágazat a digitális áruk és szolgáltatások iránti világméretű kereslet és a szélesebb körű makrogazdasági bizonytalanság okozta ostorcsapással szembesül.

Az Amazon – számos más nagy technológiai vállalathoz hasonlóan – a világjárvány első napjaiban is gyorsan növelte a létszámát. A vezérigazgató hétfőn azt írta, hogy a munkaerő-felvételnek volt értelme, tekintettel arra, hogy mi történt az üzleteikben és a gazdaság egészében.

Tekintettel azonban a bizonytalan gazdaságra, amelyben élünk, és a közeljövő bizonytalanságára, úgy döntöttünk, hogy racionalizáljuk költségeinket és létszámunkat

– tette hozzá Andy Jassy.

A Twitch vezérigazgatója, Dan Clancy hétfőn a cég munkatársainak szóló külön feljegyzésben megerősítette, hogy az Amazon tulajdonában lévő livestreaming platform mintegy 400 alkalmazottjától válik meg.

„Sok vállalathoz hasonlóan üzletmenetünket is befolyásolta a jelenlegi makrogazdasági környezet, és a felhasználók és a bevételek növekedése nem tartott lépést várakozásainkkal. Annak érdekében, hogy üzletünket fenntarthatóan működtessük, meghoztuk azt a nagyon nehéz döntést, hogy csökkentsük a létszámunkat” – írta Clancy.

Meta is éppen a múlt héten közölte, hogy további 10 ezer dolgozót bocsát el a tavaly év végén bejelentett 11 ezer fős leépítésen felül.

(Eisenkrammer Nóra)