A Napi Gazdaság cikke.

A hirtelen váltás mögött két ok állhat. Lapunk értesülései szerint a CIB egyik leányvállalata, a CIB Trade Készletezési Kft. több mint 10 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az ügy már az elmúlt év végén büntető feljelentésbe torkollott. Lényegében az történt, hogy a hitelek mögött fedezetként álló árukészlet eltűnt.

A visszaélés felfedezését követően a CIB Trade első számú vezetőjét a rendőrség kihallgatta, de hogy ezt követően mi történt, milyen okból kénytelen az anyacég vezetője viselni a bűncselekmény következményeit, arról a CIB sajtóosztálya nem kívánt további információkkal szolgálni. Egyes hírek szerint az olasz tulajdonos, a Banca Intesa elégedetlen volt a visszaélés belső felderítésének folyamatával. (Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy ez a veszteség a pénzintézet 2007-es adózás előtti eredményének – 39 milliárd forint – negyede, adózási utáni profitjának – 28,6 milliárd forint – pedig harmada.)

A vezetőváltás oka emellett a nagymértékű létszámleépítés is lehet. A pénzintézet dolgozóinak létszáma tavaly januárban 3100 fő körül mozgott – ennek 10 százalékától kénytelen megszabadulni a bank néhány hónapon belül. A drasztikus leépítésre – mint az szakmai körökben elterjedt – egy nem magyar állampolgárságú, érzelmektől és érdekektől mentes szakembert vet be a Banca Intesa. Spurny esetében ugyanakkor előny, hogy dolgozott már magyar bankkal, a cseh szakember a Budapest Bank privatizációja során privatizációs tanácsadóként került közelebbi kapcsolatba a magyar bankszakmával.