Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a repülőgép fenntartható üzemanyaggal való működtetéséhez nincs szükség különleges karbantartási eljárásokra vagy a repülőgép rendszereinek átalakítására. A fenntartható üzemanyag használata akár 80 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást az üzemanyag teljes életciklusa alatt.

A földi tesztek eredményei lehetővé teszik a légitársaság első kísérleti tesztrepülését, ahol 100 százalékban fenntartható üzemanyagot használnak a tesztgép egyik hajtóművében. Erre már ezen a héten sor kerülhet. A tesztek során az egyik hajtóművet fenntartható, a másikat pedig hagyományos üzemanyaggal fogják működtetni. Így üzemanyagtípusonként elemezhetik az üzemanyagrendszer viselkedését és teljesítményét, valamint, összehasonlíthatják az egyes hajtóművek specifikus teljesítményeit, biztosítva egyben a repülőgép hajtóművének zökkenőmentes működését a tesztrepülés során.

A földi tesztelés menete

Dubajban, az Emirates hipermodern fejlesztő központjában végzett földi tesztelés során a repülőgép először a szokásos előzetes ellenőrzésen esett át. Ezt követően kezdődött az állóhelyzeti üzemi teszt, amelynél a Honeywell 331-500-as segédhajtóművében használták a megújuló üzemanyagot teljes terhelés alatt.

A bal oldali hajtóművet a teljes teljesítménytartományon belül kipróbálták, ugyanazokat a beállításokat használva, amiket a kísérleti repülés során is használni fognak. Ez magában foglalta az üresjárati, a felszállási és az emelkedési beállításokat a teljes repülés időtartama alatt, a lehetséges maximális sebességgel és intenzitással számolva. Végül a hajtóműveket 15 percig utazórepülés beállítással működtették. A szimuláció befejezése után a hajtóműveket lehűtötték, az üzemanyagokat pedig külön tartályokba helyezték.

A fenntartható üzemanyag alkalmazása

Az Emirates partnereivel, a GE Aerospace-szel, a Boeinggel, a Honeywell-lel, a Neste-vel és a Marathon Petroleum Corp. leányvállalatával, a Virenttel közösen dolgozik a fenntartható üzemanyagkeverékek fejlesztésén. Ennek során kifejlesztettek egy olyan speciális keveréket, amelynek tulajdonságai és teljesítményjellemzői megegyeznek a hagyományos sugárhajtómű-üzemanyagéval. Az együttműködés kiterjed a szintetikus keverék összetevők és a bioüzemanyagok kutatására is.

A cél, hogy támogassák egy iparági szabvány kidolgozását, illetve, hogy ezeket a keverékeket kereskedelmi használatra is engedélyeztessék. Jelenleg a fenntartható üzemanyag aránya legfeljebb 50 százalék lehet a keverékekben. Az Emirates először 2017-ben használt kevert – hagyományos és fenntartható – üzemanyagot menetrendszerű járatán, majd 2020 decemberében vette át első kevert-üzemanyaggal üzemelő A380-asát.