Ha egy utas megsérti egy légitársaság, maszkviselésre vonatkozó szabályzatát, akkor tiltólistása kerül, de az illető más légitársaságoknál még nyugodtan foglalhat helyet. Ennek vethet véget a Delta Air Lines javaslata, amely együttműködésre szólítja fel a társaságokat - olvasható a portálon.

A cégnél mintegy 1 600 ember neve szerepel tiltólistán. Szerintük csak úgy tudják megvédeni az alkalmazottaikat, ha tudják az egyes utasokról, hogy máshol már "balhéztak".

Arra, hogy a járvány miatt megnőtt a légi atrocitások száma, már a égiutas-kísérők és a pilóták szakszervezetei felhívták a figyelmet. A Szövetségi Légügyi Hivatalhoz idén közel 4 500 bejelentés érkezett agresszív utasokról, a konfliktusok háromnegyede a maszkviselés megtagadásához kapcsolódott.

Vannak olyan társaságok, amelyek direkt emiatt nem árusítanak alkoholt a fedélzeten. Az amerikai képviselőház közlekedési és infrastrukturális bizottságának elnöke szerint a reptéri éttermeknek sem kellene engedniük, hogy az utasok "elviteles poharakban" alkoholt vigyenek fel a fedélzetre.

A Szövetségi Légügyi Hivatal egyébként már találkozott légitársaságok szakmai csoportjaival, hogy megvitassák, hogyan tudnák hatékonyan megfékezni a rendbontó utasokat.