Steven A. Hess, a Moody's hitelbesorolásért felelős vezető munkatársa az amerikai hírügynökség pénteki jelentése szerint elmondta: "Spanyolország kormánykötvény-besorolása nagyon magas. Nem tudom megmondani, hogy miként változik a minősítés, az azonban valószínű, hogy kissé romlik majd." A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a spanyol államadósság besorolása nem romolhat akkora mértékben, mint a görög államadósság minősítése.

A Moody's a súlyos adósságválsággal küzdő Görögország besorolását június közepén egyszerre négy fokozattal rontotta, a befektetésre ajánlott szint alá, a "Ba1" kategóriába sorolta át. Spanyolország kormánykötvény-besorolását jelenleg a lehetséges legjobb, "Aaa" kategóriában tartja a cég, június végén azonban felülvizsgálat alá vette, ami a leminősítés lehetőségére utaló lépés.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már megvonta Spanyolországtól a lehető legjobb - e két cég módszertanában "AAA"-val jelölt - adósosztályzatot, így már csak a Moody's tartja még érvényben a spanyol államadósságra az elit besorolást.

Júliusban egyébként éppen a spanyol államkötvények teljesítettek a legjobban az euróövezet gyengélkedő, periferikus országainak csoportjában. Az irányadó, 10 éves lejáratú német kötvény és a 10 éves spanyol papír hozama közti különbség 226,7 bázispontról 144,9 bázispontra csökkent a DowJones hírügynökség pénteki jelentése szerint. A jó eredmény főként annak köszönhető, hogy a 2010-re előirányzott deficitcsökkentés kétharmadát már teljesítette Spanyolország - mondta a német Commerzbank egy elemzője. További fontos tényező a közelmúltban bevezetett munkaerőpiaci reform. Az intézkedéscsomag megkönnyíti az új munkaerő alkalmazását és csökkenti a leépítések költségeit, így jelentősen oldja a munkaerőpiac merevségét, ami elemzők szerint a spanyol gazdaság versenyképességet leginkább fékező szerkezeti elem.

Ugyanakkor baljós jelek is vannak még; például az uniós bankfelügyelet (CEBS) úgynevezett banki stressztesztjén - amelyen uniós pénzintézetek válságtűrő képességét vizsgálták - a megbukott hét bank közül öt spanyol társaság volt, a pénteken megjelent adatok szerint pedig a munkanélküliség a második negyedévben 20,09 százalékra szökött fel, aminél magasabb értéket sehol máshol nem regisztráltak az euróövezetben.