Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vezérigazgató "elvégezte feladatát" és azért mondott le hivataláról - írja a hivatalos indoklás. A 2013 februárjában hivatalba lépett vezérigazgatónak megbizatása értelmében meg kellett mentenie a vállalatot a csődtől, az uniós szabályokkal összhangban gondoskodnia kellett a vállalat működésének finanszírozásáról állami támogatással és átszervezéséről, valamint a céget 2016-tól növekedési pályára helyező befektetőt kellett találnia. Szigorú megtakarítási programmal és elbocsátásokkal a vezérigazgató eredményes gazdálkodást alakított ki a társaságnál.

A LOT részvényeinek 99 százalékával rendelkező és a társaság privatizálását egyengető lengyel kincstárügyi minisztérium közleményben adott hangot meglepetésének a vezérigazgató lemondásával kapcsolatban, pont "a vállalat életének egy ilyen fontos pillanatában, egy potenciális befektetővel folytatott előrehaladott tárgyalások" közepette. A közlemény nem nevezte meg a szóban forgó befektetőt.

A lengyel sajtó már egy ideje az amerikai Indigo Partners befektetési alapot emlegeti lehetséges befektetőként. Kedden a lengyel sajtó Andrzej Czerwinski kincstárügyi miniszternek az Indigo Partners alaphoz intézett levelét idézve arról számolt be, hogy a következő parlamenti választásokig nem lesz lehetséges tető alá hozni a légitársaság privatizálását. A Parkiet napilap a LOT belső köreiből származó információkra hivatkozva pedig azt írja, hogy a kincstárügyi miniszter állítólag még a gondolatától is irtózik annak, hogy a légitársaság külföldi befektető kezébe kerüljön.

A LOT néhány napja jelentette be, hogy stratégiai együttműködésre lépett a Turkish Airlines légitársasággal.