Itt most az ön kedvenc portáljának kellene lennie, de ma nem fog semmit sem olvasni rajta. Így ugyanis megtudhatja, hogyan nézne ki a világ független média nélkül - ezek a sorok fogadták szerda délelőtt a legtöbb lengyel lap olvasóit, miután 43 lengyel médium döntött úgy, hogy február 10-én 24 órán keresztül adásszünetet tartanak. Ezzel tüntetnek a lengyel kormány új médiatörvény-javaslata ellen, amely alapján 2-15 százalék közötti adót kellene fizetniük a cégeknek a reklámbevételeik után, a kiadócégek méretének függvényében - számolt be az Azonnali.hu.

A kabinet szerint az új adóra azért van szükség, hogy e "hozzájárulással" az egészségügyet és a kultúrát támogathassák, amelyeket rosszul érintettek a csaknem egy éve tartó kínai koronavírus-járvány miatti korlátozások.

Az akcióhoz több neves kiadó is csatlakozott.

Az Onet.pl közzétett nyílt levélben az akcióhoz csatlakozó kiadók szerint a törvényjavaslatnak négy hatása lehet a lengyel médiapiacra:

- a médiumok egy része gyengül, szélsőséges esetben akár meg szűnhet;

- korlátozza a minőségi és a helyi tartalmak előállítását;

- mélyíti a lengyel médiapiacon az egyenlőtlenséget, miközben az új adóteher csaknem 1 milliárd zloty (80 milliárd forint) bevételtől fosztja meg a független médiumokat, addig a lengyel közmédia évente 2 milliárd zlotyból működik;

- előnyben részesíti azokat a vállalatokat, amelyek nem készítenek lengyel, illetve a helyi tartalmakat.

A kormánypárt (PiS) a 2015-ös hatalomra kerülése óta többször is felszólalt, mivel szerintük a lengyel médiapiac túlzottan a külföldiek kezében összpontosul, és ezen változtatni szeretnének. A Reporters Without Borders szerint a lengyelországi médiaszabadság az elmúlt öt évben sokat romlott: míg 2015-ben a 180 országból 18. helyre rangsorolták a lengyel médiaszabadságot, tavaly már csak a 62. helyre, ami 2019-hez képest három hellyel rosszabb - írta az Azonnali.hu.