Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Itt most az ön kedvenc portáljának kellene lennie, de ma nem fog semmit sem olvasni rajta. Így ugyanis megtudhatja, hogyan nézne ki a világ független média nélkül - ezek a sorok fogadták szerda délelőtt a legtöbb lengyel lap olvasóit, miután 43 lengyel médium döntött úgy, hogy február 10-én 24 órán keresztül adásszünetet tartanak. Ezzel tüntetnek a lengyel kormány új médiatörvény-javaslata ellen, amely alapján 2-15 százalék közötti adót kellene fizetniük a cégeknek a reklámbevételeik után, a kiadócégek méretének függvényében - számolt be az Azonnali.hu.

A kabinet szerint az új adóra azért van szükség, hogy e "hozzájárulással" az egészségügyet és a kultúrát támogathassák, amelyeket rosszul érintettek a csaknem egy éve tartó kínai koronavírus-járvány miatti korlátozások.

Az akcióhoz több neves kiadó is csatlakozott.

Az Onet.pl közzétett nyílt levélben az akcióhoz csatlakozó kiadók szerint a törvényjavaslatnak négy hatása lehet a lengyel médiapiacra:

- a médiumok egy része gyengül, szélsőséges esetben akár meg szűnhet;

- korlátozza a minőségi és a helyi tartalmak előállítását;

- mélyíti a lengyel médiapiacon az egyenlőtlenséget, miközben az új adóteher csaknem 1 milliárd zloty (80 milliárd forint) bevételtől fosztja meg a független médiumokat, addig a lengyel közmédia évente 2 milliárd zlotyból működik;

- előnyben részesíti azokat a vállalatokat, amelyek nem készítenek lengyel, illetve a helyi tartalmakat.

A kormánypárt (PiS) a 2015-ös hatalomra kerülése óta többször is felszólalt, mivel szerintük a lengyel médiapiac túlzottan a külföldiek kezében összpontosul, és ezen változtatni szeretnének. A Reporters Without Borders szerint a lengyelországi médiaszabadság az elmúlt öt évben sokat romlott: míg 2015-ben a 180 országból 18. helyre rangsorolták a lengyel médiaszabadságot, tavaly már csak a 62. helyre, ami 2019-hez képest három hellyel rosszabb - írta az Azonnali.hu.