A DZ Bank és a német szövetkezeti bankok szakmai képviselete, a BVR (Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken Der Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken e. V.) által készített korábbi, 2020 őszén végzett hasonló felmérésében a létszámbővítést tervezők aránya még tíz százalékponttal alacsonyabb volt.

Egyes ágazatokban az arány sokkal magasabb, az elektronikai iparban például 44 százalékos volt a mostani felmérésében. A vegyiparban és a műanyagiparban pedig a vállalkozások egyharmada tervez létszámbővítést. A kis- és középvállalatok konjunkturális fellendülésre számítanak a járvány után - idézi a Handelsblatt a bankok felmérését.

QP | Quality Placement

A mintegy ezer kis- és középvállalati vezető körében végzett felmérésben a megkérdezettek 60 százaléka számolt be "soha még nem tapasztalt mértékű" beszerzési nehézségekről a beszállítói láncokban kialakult fennakadások miatt. Az ellátási nehézségek az értékesítési árakon is nyomot fognak hagyni: a következő hónapokban ugyanis a cégek 36 százaléka tervez áremelést. Az előző, tavaly őszi felmérésében a megkérdezetteknek még csak egyötöde tervezett áremelést.

Aggodalmat kelt a kkv-k körében az energiaárak emelkedése is, főként az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban tevékenykedők körében. A megkérdezettek 51 százaléka jelezte, hogy problémát jelenthet számára az árak emelkedése.

A valaha mért legnagyobb arányban, 80 százalékban fejezték ki nemtetszésüket a megkérdezett vállalatok a bürokratikus terhek emelkedése miatt.

A szakemberhiány a kis- és középvállalatok 73 százalékának jelent gondot a legfrissebb felmérésben, míg az őszi felmérésben 67 százalék volt az arány.