A  Highview Power saját honlapján közölte, hogy nekikezdtek a világ első, 50 megawattos folyékony levegős energiatároló rendszerének megépítéséhez. A hosszútávú energiatárolási megoldásokra specializálódott Carlton Power-rel együttműködésben megépítenek egy 50 MW / 250MWh teljesítményre képes energiatárolót, amely Európa egyik legnagyobb ilyen rendszereleme lehet.

- A létesítményünk tiszta, megbízható és költséghatékony, hosszútávú energiatárolás lehetőségét biztosítja, melyre nagy szüksége van az országos hálózatnak - mondta Javier Cavada, a Highview Power elnök-vezérigazgatója. A CRYOBattery nevet viselő rendszer segíteni fogja a szigetországot a megújuló energiák integrálásában, illetve a regionális áramhálózat stabilizálásában, és a jobb energiabiztonsági mutatók elérésében. A rendszer építésre Manchestertől alig 10 kilométerre Carrington Village-ben kerül sor, a rendszer már meglévő villamos energia ipari alállomási és átviteli infrastruktúrát fogja használni.

Az alkalmazott technológia, amit kriogén energiatárolásnak hívnak, az a lényege, hogy -196 fokon cseppfolyósítják a levegőt. Ez a térfogatra vonatkozóan 700 szoros csökkenéssel jár, és ezt a folyékony levegőt alacsony nyomáson tárolják vákumszigetelt acéltartályokban. Ebből úgy lesz újra energia, hogy a a kriogén módon fagyott levegőt környezeti hőmérsékletnek kitéve nemcsak hogy ismét gázzá alakul, de gyorsan tágul is - és ezt a tágulást használják fel arra, hogy a levegőt az áramtermelő turbinára eresszék.

A kriogén energiatárolás elve
Highview Power

Ha a projekt problémamentes működést produkál - ahogyan azt az építők ígérik - ez a technológia fényes jövő előtt állhat, hiszen jelenleg az egyetlen már elérhető hosszúidejű energiatároló megoldás. Ráadásul olyan technológia, amely akár több gigawattórányi mennyiségre is méretezhető, ráadásul akár négy hétig nyújtható "kisütési idővel" társultan. A Highview Power szerint a technológiai költség kifejezetten kedvező: új referenciaértéket jelentő 140 dollár / MWh árszintet (LCOS)tudtak vele elérni - mindezt egy 10 órás, 200 MW / 2 GWh rendszerre számoltan. A CRYOBattery ráadásul jól méretezhető, nem függ a földrajzi, éghajlati paraméterektől és jól alkalmazható megújuló energiatermelős közegben.

A Trafford Energy Parkban a rendszer - a tervek szerint - 2023-ban kezdi meg a kereskedelmi működését. A projekthez a Highview Power júniusban 10 millió font támogatást kapott az Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztériumtól (BEIS).