A világ vezető pénzügyi vállalatai hétfőn arról próbálták meggyőzni az amerikai képviselőház pénzügyi szervezetekért felelős bizottságának elnökét, hogy veszélyes a nagybankok feldarabolása - írja a Reuters.

A kongresszus egy ideje szimpatizál ezzel a lehetőséggel, amely azt lenne hivatott megelőzni, hogy egy óriásbank összeomlása teljes piacokat rántson magával. Az ötlet a Wall Streeten azonban aggodalmat kelt.

A Financial Services Forum lobbicsoport szerint a túl nagynak ítélt bankok feldarabolása hosszú távú károkat okozhat az Egyesült Államok gazdaságában. A csoport tevékenységében a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase is részt vesz: szerintük pusztán a vállalat mérete nem kockázatnövelő tényező.

Szerintük a banki tevékenység kevés szektorba való összpontosítása sokkal nagyobb mértékben növeli a kockázatot. A nagyobb bankok ráadásul nagyobb kölcsönök nyújtására képesek és földrajzilag is jobban szét tudják osztani a tevékenységüket.

A lobbicsoport véleménye szerint tulajdonképpen nem a Kongresszus azon elképzelésével van a baj, amely szerint nem szabad megengedni olyan óriásbankok létezését, amelyek bedőlése magával ránthatja az egész gazdaságot.

Szerintük egy olyan jogszabály elfogadása, amely lehetővé teszi az amerikai kormányzat számára a bankok szétdarabolását, azért járhat beláthatatlan következményekkel, mert jelenleg nem létezik olyan szakhatóság, amely képes lenne egészséges módon több részre osztani egy bukó félben lévő pénzügyi konglomerátumot.

A kis és közepes méretű bankok támogatják a kormány elképzelését, amely "méretre szabná" legnagyobb riválisaikat - fogalmaz a Reuters.

Az elkövetkező napokban ez lehet a legnépszerűbb vitatéma a kongresszusban, miközben az amerikai kormányzat a tavalyi válságra adott válasz gyanánt új pénzügyi szabályrendszer kidolgozásán fáradozik. Amennyiben elfogadják a jogszabályt, abban az esetben is éveket kellhet várni az első konkrét lépésekig.