A frankfurti repülőteret érintő Lufthansa-járatokra meghirdetett sztrájk miatt pénteken káosz alakult ki a legnagyobb német légikikötőben. A rend várhatóan csak az esti órákra áll helyre - közölte a repteret üzemeltető társaság. A sztrájkot szervező érdekképviselet sikeresnek értékelte az akciót. Hamarosan újabb munkabeszüntetés következhet - mondta az Ufo szakszervezet egyik szóvivője.

A Lufthansa kabinszemélyzetének kétharmadát - közel 19 ezer munkavállalót - tömörítő Ufo és a munkaadó tárgyalásai 13 hónapig tartottak, majd kedden zátonyra futottak. Az Ufo közölte, hogy péntektől sztrájkolnak, és az akciókról csak röviddel azok megkezdése előtt tesznek majd bejelentést. A szakszervezet 5 százalékos béremelést és egyhavi bérnek megfelelő nyereségrészesedést követel, valamint garanciát arra, hogy a Lufthansa nem szervezi ki az utaskísérői feladatokat és nem alkalmaz kölcsönzött munkaerőt.

A Lufthansa a versenytársaknál átlagosan 22 százalékkal magasabb személyi költségcsökkentésére törekszik. Egyebek között mérsékelni akarja a túlóradíjat és a magasabb fizetési osztályokba tartozó utaskísérők bérét, s csökkenteni kívánja a kezdő fizetést, az új belépők bérét.

Jelenleg 1.533 euró a Lufthansa utaskísérőinek kezdő fizetése, amihez 16 százalék műszakpótlék járul. Az utaskísérő pályafutása során elérheti a 4.000 eurós fizetést, azok pedig, akik az utasok biztonságáért felelősek, havi 7.000 eurót is megkereshetnek. Mint a legtöbb európai légitársaság, a magas üzemanyagárak, valamint az ázsiai és a fapados társaságok versenye miatt a Lufthansa is veszteséges, a második negyedévben 20 millió euró működési veszteséget könyvelt el.