A brit Pirbright Intézet arról számolt be honlapján, hogy a kutatói által kifejlesztett új madárinfluenza elleni vakcina amellett, hogy gyors és erős immunválaszt idéz elő a vírussal szemben, jelentősen csökkentheti a betegség továbbadásának esélyét is. Az új technológián alapuló oltóanyag ezáltal jóval hatékonyabb a vírus H9N2 törzse ellen, mint a hagyományos, inaktivált vírust tartalmazó szérumok.

Az eddigi madárinfluenza elleni oltóanyagok megvédték ugyan a madarakat a súlyos betegségektől és az elhullástól, de nem akadályozták meg a vírus továbbadását. Az elmúlt években azonban új módszereket fejlesztettek ki a vakcinával kialakított immunválasz erősítésére, valamint a madarak által továbbadott vírus mennyiségének csökkentésére.

Az új oltóanyaggal beoltott madarakban már a hatodik napon antitestek alakultak ki. A kutatások ráadásul azt is kimutatták, hogy az ilyen vakcinával oltott szárnyasok sokkal kevesebb influenzavírust adtak tovább, így lényegesen csökkent az esélye annak, hogy terjesszék a betegséget.

Ez a vakcina ráadásul egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban termelhető, mint a korábbi társai. Az új típusú oltószerhez szükséges fehérjét laboratóriumban is elő lehet állítani rovarok sejtjeiből, így nem kell tojásokban létrehozni a korábbi vakcinákhoz szükséges élő vírusokat, ami egy sokkal költségesebb eljárás. Az így megmaradt tojásokat pedig az élelmiszeripar hasznosíthatja.

Mivel az új vakcina nem tartalmaz élő, inaktivált vírust, a gyártásánál felmerülő kockázat is csökken, ezért szükségtelenek az előállításához speciális, elszigetelt létesítmények, így egyszerűbb és olcsóbb lehet a nagyüzemi gyártása. A kutatóintézet csapata jelenleg is az új vakcina tömegtermelésének és hasznosításának megoldásán dolgozik.