A magyar tárcavezető Oroszország "északi fővárosában" Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel, Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszandr Novak energetikai miniszterrel és Szergej Kirijenkóval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt. A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy a módosított földgázszállítási szerződés értelmében 2019-ig garantált Magyarország gázellátása Oroszország irányából, amit nagyon fontos előrelépésnek nevezett az energiabiztonság szempontjából. A gázárral kapcsolatban Szijjártó Péter kijelentette, hogy az Magyarország számára kedvezően módosult.

"A szankciós politika dacára az Európai Unió tagországai között éles verseny zajlik, hogy szorosabbra fűzzék az ipari és energetikai együttműködést Oroszországgal. Mi, magyarok is beneveztünk ebbe a versenybe" - nyilatkozta Szijjártó Péter. Jól látszik, hogy Oroszország hosszú távon Európa első számú energiabeszállítója marad, hiszen a tavalyi eladásaikat 8 százalékkal növelték, az idei év első 5 hónapjában még 16 százalékkal, ami azt jelenti, hogy 2016 végére minden bizonnyal rekordot fognak dönteni. A Paksi Atomerőmű beruházásával kapcsolatban a miniszter tárgyalópartnereit arról tájékoztatta, hogy az Európai Bizottság eljárásai lezárultak, és hogy már csak a versenyjogi és a közbeszerzési aspektusok vizsgálata van folyamatban, normál eljárásrendben. Ezzel párhuzamosan zajlik a környezetvédelmi engedélyezés és a műszaki tervek készítése. "Tehát minden az elhatározott menetrend szerint halad és nincs semmi akadálya annak, hogy a terveknek megfelelően megkezdjük az atomerőmű építését, így a 2020-as évek közepére az új atomerőmű-blokkok is a magyar energiaellátás szolgálatába álljanak".

Ez azért rendkívül fontos, mert a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából az energiaárak alapvetően meghatározóak, az új paksi beruházással pedig Magyarország energiaellátása biztonságosabbá és olcsóbbá fog válni. Szentpéterváron szó esett arról, hogy az MVM Magyar Villamos Műveket a Roszatom bevonja más, jelenleg folyamatban lévő atomerőmű-építési beruházásaiba is. Jelenleg Oroszországon kívül a világon hat ilyen erőművet épít. Manturov orosz ipari miniszterrel járműipari megállapodást írt alá Szijjártó, amelynek keretében az Eximbank finanszírozásával, magyar-orosz közös vállalati együttműködéssel készül 700 vasúti kocsi az egyiptomi államvasutak számára. A magyar tárcavezető szerint ez egy körülbelül 600-700 millió eurós, óriási lehetőség a magyar vasúti járműipar számára.

Alternatív energetika: közel van-e a szénhidrogének korszakának vége című panelbeszélgetésen Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a megújuló energiaforrások használata során, a környezeti fenntarthatóság mellett legalább olyan hangsúllyal kell figyelembe venni a versenyképességet is. Mint mondta, számításba kell venni azt, hogy milyen költségeket és kiadásokat jelent egy-egy ország számára azoknak a támogatásoknak az összege, amelyeket a megújuló energiaforrások használatához kell nyújtania. Világossá tette a magyar kormány álláspontját, amely szerint az Európai Unióban a nemzeti energiamixek összeállításának nemzeti hatáskörben kell maradnia, és a magyar energiastratégia a jelenleginél nagyobb mértékben számol a nukleáris energia felhasználásával.