A legtöbb cég a közép-európai régióban válik fizetésképtelenné, a német nyelvű országokban (DACH régió) nem változott jelentősen a csődök száma, míg az északi régióban nyugodtabban alhatnak a cégvezetők - áll a Bisnode digitális üzleti információszolgáltató csoport jelentésében, amelyben 12 európai ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Svájc, Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia) cégalapításait és cégbedőléseit vizsgálta. Magyarországon 2012 első negyedévében 33 százalékkal több cég került csőd vagy felszámolás alá, mint egy évvel korábban, de az egész közép-európai régiót kiemelten sújtja a cégbedőlések növekvő száma.

Az előző évekhez hasonló 2012 első negyedévében is jóval több cég alakult, mint amennyi csődbe ment. A Bisnode csoport  elemzése alapján 2012 első negyedévében összesen közel 147 ezer céget alapítottak a vizsgált országokban, melyből több mint 11 ezret Magyarországon, ez több mint 7 százaléka az összes cégalapítás számának .

A cégalapítási kedv a legtöbb országban csökkent. A közép-kelet európai régióban a legnagyobb mértékben Lengyelországban, és Magyarországon, a fő ok a bizonytalan gazdasági helyzet, illetve itthon az egyszerűsített cégbejegyzési eljárás megszűnése lehet. A DACH régióban a legnagyobb, 9 százalékos visszaesést Ausztriában mérték.

Az északi országoknál viszont Svédországot kivéve növekedést tapasztaltak. 2012 első negyedévében az északi régió új cégalapításainak 7 százalékát a mezőgazdaság, bányászat adta, amely százalékhoz valószínűleg a svédországi erdőgazdálkodásban keletkezett nagyszámú új cég is jelentősen hozzájárult, a többi országban mindösszesen 1-2 százalékot képvisel a szektor.

A szolgáltató szektorban alakult a legtöbb cég

A Bisnode által számba vett országok nagy részében a tercier (szolgáltató) szektorban alakult a legtöbb cég (Magyarországon is), és ebben nincs jelentős különbség a régiók tekintetében. Az újonnan létrejött cégek több mint 80 százaléka a szolgáltató iparág részét képezi. Magyarországon a szolgáltató szektor után a kereskedelem majd a válság által igen erősen sújtott építőipar következik - az építőiparban hagyományosan sok cég alakul, melynek oka, hogy ebből a szektorból nehezen váltanak a cégtulajdonosok, illetve "magyar hagyomány", hogy a rosszul működő, tartozásokat maguk után hagyó építőipari cégek más néven, de azonos vezetővel alakulnak újra.

Növekvő számú felszámolás a közép-európai régióban

Fizetésképtelenné 2012 első három hónapjában Európában több mint 20 ezer cég vált, ebből a magyar cégek 5700-as számmal képviseltetik magukat, ami több mint az összes fizetésképtelenség 25 százaléka, amit a hazai szabályozás is befolyásolhat. A gazdaság helyzetét leginkább az mutatja meg, hogy változott a fizetésképtelenségi eljárások aránya az elmúlt évben. Hazánkban az eddig is igen magas szám folyamatosan nőtt, és a 2011 első negyedévéhez képeset 2012 első három hónapjában már 33 százalékkal több cég került csőd vagy felszámolás alá, mint korábban.

A vizsgált 12  európai országból csak 4-ben (Dánia, Németország, Norvégia, Csehország) nem emelkedett a fizetésképtelenség miatti megszűnések száma a 2011 negyedik negyedéve és 2012 első negyedéve közötti időszakban. A fizetésképtelenségi eljárások száma 2011 első negyedéves és 2012 első negyedéve között Finnországban, Lengyelországban és Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben (Finnországban közel megduplázódott a számuk). A régiók vizsgálatakor kiderül,  egyértelműen Közép-Európát sújtják leginkább a cégbedőlések, és itt volt tapasztalható számukban a legnagyobb emelkedés. Míg a mi régiónkban 24,9 százalékkal nőtt a cégbedőlések száma, addig a németnyelvű országoknál csupán 1,8 százalékkal, míg az északi régióban 3,8 százalékkal.

A legtöbb európai országban 2011 végéhez viszonyítva rosszabb helyzetben vannak a cégek, sokkal többen mentek csődbe, mint az azt megelőző években. A jelenlegi világgazdasági helyzetetben ez az eredmény egyáltalán nem meglepő. Az, hogy a fizetésképtelenségi ráta az elmúlt 3 hónapból kettőben nőtt mutatja, hogy Európa gazdaságát a gazdasági válságon kívül befolyásolja az egyes kormányok kiegyensúlyozatlan és bizonytalan költségvetése is.

Kockázatos az építőipar, és a banki, biztosítási szektor is

A legveszélyeztetettebb iparágak Európában az építőipar, illetve bank- és biztosítási piac, közel 9 - 10 százalékos fizetésképtelenségi növekedéssel egy év alatt a Bisnode csoport iparági statisztikája szerint. Primer szektorban, azaz a mezőgazdaságban, bányászatban Európa szerte mérséklődött a fizetésképtelenség 2011 első negyedévéhez képest. Keleti József, a magyar Bisnode Csoport Country Managere elmondta, hogy általános tendenciaként egész Európában emelkedik a fizetésképtelen cégek száma, ezért javasolja, hogy külföldi üzletkötés előtt is alaposan tájékozódjon mindenki a kiszemelt üzleti partnerről