A javaslat értelmében a választásokat megelőző kampányidőszakot a jelenlegi tizenöt napról hétre kurtítanák, így december 25. helyett december 18-án tarthatnák meg szavazást.

A napilap információi szerint a kezdeményezést támogatja a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt és a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű formáció is, így a javaslat elfogadásához megvan a szükséges többség a spanyol parlament alsóházában.
"Mélységesen szomorú, kiábrándító, sőt botrányos, hogy némelyek a harmadik választásról akarnak beszélni, de a kormányalakításról nem, amellyel a választás ismételt megismétlését el lehetne kerülni" - fogalmazott Fernando Martínez-Maillo, a konzervatív Néppárt (PP) szervezeti titkárhelyettese.

A kormányalakítási tárgyalások ugyanis még tartanak a konzervatívok és a liberálisok között, amelynek tétje Mariano Rajoy jelenlegi ügyvivő kormányfő esetleges újraválasztása.

A parlament jövő kedden kezdi meg a miniszterelnök-választási vitát, másnap pedig megtartja az első szavazást, amelyen abszolút többségre, azaz 176 igen szavazatra lenne szüksége Rajoynak, hogy ő maradhasson a miniszterelnök.

Mariano Rajoy a liberálisok támogatásával is mindössze 169 támogató voksra számíthat, így várhatóan két nap múlva a parlament újra szavaz, amelyen már egyszerű többség, a jelenlévő képviselők többségének támogatása is elegendő. De ha a Ciudadanos mellett mások nem támogatják legalább tartózkodásukkal a jobbközép Néppárt vezette kormányzást, akkor ez a szavazás sem lesz eredményes.

A törvényi előírásoknak megfelelően, ha két hónap alatt nem sikerül a parlamentnek miniszterelnököt választani, aki megalakítja az új kormányt, az uralkodó feloszlatja a törvényhozást és új választásokat ír ki, ahogy az idén tavasszal is történt.

Rajoy többször is hangsúlyozta, hogy a szocialisták együttműködése nélkül lehetetlen a kormányalakítás, és megint meg kell majd ismételni a választásokat, amely egy éven belül a harmadik lenne a dél-európai országban.

A szocialisták egyelőre tartják magukat ahhoz a már nyolc hónapja, folyamatosan hangoztatott álláspontjukhoz, hogy nem támogatják a konzervatívok kormányalakítását.