Néhány éve jelentek meg csupán azok a termékek, amelyek kifejezetten a síelőknek kínálnak biztosítást, azonban úgy tűnik, az egyéni utazások számának növekedésével egyre többen keresik ezeket. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor több biztosító az utasbiztosításokat egészíti ki, hogy megfeleljen a téli sportokat űzők igényeinek. A Uniqua biztosító kimondottan a snowboardosoknak is kínál biztosítást, erre ugyanakkor speciális jellege miatt még viszonylag kicsi a kereslet - tudatta a Napival Marsalek Péter, a biztosítás.hu ügyvezető igazgatója.

Akár napi 600 forintért is köthető biztosítás

Napi 600-700 forintért már egész komoly síbiztosítás köthető, így egy hosszú hétvége akár már 2000 forint alatt megúszható - hangsúlyozta Marsalek Péter. A biztosítás kiválasztásakor ugyanakkor az ár mellett még számos tényezőt érdemes figyelembe venni: például hogy a sífelszerelés árát megtérítik-e (akár 150-200 ezer forintig) esetleges lopás, megkárosítás esetén vagy ha egy baleset miatt helikopteres légimentésre van szükség, akkor állják-e az akár 3 millió forintra rúgó költségeket. Nem árt figyelni arra sem, hogy mekkora limitet szab a biztosító a kórházi kezelésekre, hiszen ezek ára egy osztrák magánklinikán elérheti a 7-10 millió forintot.

A biztosítás.hu díjkalkulátora szerint egy négytagú család két, 14 éven aluli gyermekkel síbiztosítást egy hétre a legolcsóbban a Uniquánál köthet, 8112 forintért, a Szuper G-Standard elnevezésű - feltetőleg olcsósága miatt igen keresett - termék azonban viszonylag alacsony értékelést kapott az alkusz cégtől (38 százalék). Az értékelés során elsősorban a szolgáltatások körét, a szolgáltatási limiteket és a biztosítási összegeket vizsgálják meg.

Ötven százalékon felüli értékelést kapott két, csupán néhány ezer forinttal többe kerülő termék, az Allianz Útitárs Ezüst (10 930 forint) és az AXA Hóbarát Kék elnevezésű biztosítás (11 172 forint). A biztosító.hu listáján első helyen szerepel 87 százalékkal az Allianz Téli Sportok Platina terméke, ezért a termékért azonban mélyebben a zsebébe kell nyúlni az utazónak, 24 640 forintot kóstál.

Több biztosító az utas- illetve síbiztosításokat több termékszinttel kínálja az ügyfeleknek: az Allianznál pédául a Téli Sportok biztosításon belül létezik Ezüst, Arany és Platina szint - tudtuk meg Csáki Györgyi PR vezetőtől. Ez utóbbi megvásárlása esetén már szinte minden eshetőségre be tudjuk biztosítani magunkat: a megbetegedéssel, illetve balesettel kapcsolatos kórházi költségeket összeghatár nélkül téríti a cég, és egy esetleges komolyabb baleset bekövetkezése esetén a hegyi mentés költségeit összeghatár nélkül téríti a biztosító.

Az Allianz is azok közé tartozik, akik csupán néhány éve indították el a kimondottan síelőknek szóló biztosítást. Bevezetése, 2007 decembere óta 37 ezer szerződést kötöttek ebből a terméktípusból.

Nem adnak extra kedvezményeket a cégek

Érdemes megfontolni továbbá olyan konstrukció választását, amely tartalmaz sífelelősség szolgáltatást is, ez arra az esetre is kiterjed, amikor mi okozunk maradandó sérülést egy baleset során. Az egyéni utazók többsége az autóra szóló assistance szolgáltatást is kéri, így például meghibásodáskor csereautót tudnak biztosítani, illetve adott esetben pótsofőrt is tudnak küldeni.

Síbiztosítás kötésekor extra kedvezmények ritkán vehetők igénybe, általában családi- és gyerekkedvezményeket azonban igénybe tudnak venni az utazók. Az Allianznál például a biztosítások díjából 25 százalék kedvezményt biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akik a biztosítás kezdeti időpontjában még nem töltötték be 14. életévüket. Inkább a pótdíjak kiszabása a jellemző például abban az esetben, ha valaki Európán kívül utazik.

Marselek Péter elmondta: egyre többen keresik a síbiztosításokat, így valószínűleg 2010-ben emelkedni fog ezek száma. Hozzátte: az egyéni utazások számának növekedésével pedig egyre jobban terjednek az internetes kötések.