A Rosnefthez (Rosznyeft) tartozó kőolaj és gázipari Samaraneftegas tavaly áprilisban fordult követelésével gazdasági bírósághoz, amely a javára döntött, de a fellebbviteli bíróság júniusban visszautalta az ügyet első fokra.

A Kommerszant a Samaraneftegaz (Szamaranyeftyegaz) javára hozott korábbi döntés megváltoztatását azzal hozta összefüggésbe, hogy a strasbourgi bíróság éppen most tárgyalja a Yukos (Jukosz) Oroszország elleni keresetét. A Yukos meghallgatása során az egyik alapvető vitatott kérdés az volt, hogy kinek áll jogában követeléseket támasztani egy gazdasági társasággal szemben annak felszámolása után. A vállalat ügyvédje arra hivatkozik, hogy adókövetelésekkel és kikényszeríttet eladásokkal valójában "kisajátították a Yukos vagyonát". Az egykori olajkonszern 100 milliárd euró kártérítést követel. Emellett Oroszországon kívül még egész sor per folyik a Yukos vagyontárgyaiért.

A Samaraneftegas azzal indokolta követelését, hogy a társaság a Yukos hitelezője volt, és elismert követelései a Yukos-szal szemben 18 milliárd rubelt tettek ki, amelyekből a Yukos felszámolása során csak mintegy 12 milliárdot kapott meg. A válalat keresetét arra a jogszabályra alapozta, amely a hitelezőknek lehetővé teszi, hogy az adós cég tartozását követelje harmadik féltől is, amennyiben ahhoz az illető vagyonrész törvénysértő módon került. A Kommerszantnak egy szakértő kifejtette: ha a bíróság most jóváhagyta volna a Samaraneftegas - illetve a Rosneft - követelését, ezzel azt demonstrálta volna, hogy a hitelezők támaszthatnak követeléseket az adós társaság felszámolása után is. A döntés viszont megfellebbezhető. A Rosneft szóvivője a Kommerszant című orosz üzleti lapnak elmondta, hogy megvárják, amíg kézhez kapják a döntés írásos indoklását, de alighanem élni fognak fellebbezési jogukkal.