Az államközi követelésbehajtások eredményességét és hatékonyságát célzott javítani a hétfőn életbe lépett uniós rendelet, amelyre még 2012-ben tett javaslatot az Európai Bizottság (EB). Az unió 2015 májusában fogadta el a most életbe lépő javaslatot, amit tavaly novemberben egy korai szerkezetátalakítást elősegítő irányelvvel egészítettek ki. Az új szabályok befolyásolják a vállalatok átstrukturálását és a hitelezők pénzvisszaszerzését - írja közleményében az EB.

Egységes szabályok

A rendelet a jelenlegi jogütközéséket oldja fel és egységes szabályokat biztosít az unió teljes területén. A remények szerint a változások növelhetik a befektetési kedvet és a tisztességes vállalkozásokat támogatják majd.

Ilyen újítás, hogy a cégek ezentúl nem tudnak a kedvezőbb csődeljárás céljával új országba költözni. Minden gyanús esetet alaposan ki fognak ugyanis vizsgálni a bíróságok.

Segítik a pénzbehajtást

A határon átnyúló ügyek esetében mostantól korszerűbb szerkezetátalakítási eljárások is alkalmazhatók, ami például segíti a más uniós országban lévő adósoktól való pénzbehajtást. Továbbá nagyobb esély van a vállalatok megmentésére is, ugyanis a székhelyen kívüli országokban elkerülhetők a bírósági eljárások.

A csoportos fizetésképtelenségi eljárás a nagyobb vállalatcsoportok megmenthetőségét is célozza egy új keretrendszer létrehozásával. (Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat)

Összekapcsolják a nyilvántartásokat

Ugyancsak változás, hogy az egyes nemzetek fizetésképtelenségi eljárásaira vonatkozó nyilvántartásokat 2019-ig össze kell kapcsolniuk a tagállamoknak. Az intézkedés a más uniós országban folyó fizetésképtelenségi eljárásokkal kapcsolatos információk beszerzését segíti.