A Food Solutions KZ által irányított étteremlánc beszünteti a McDonaldʼs márkanév alatt végzett tevékenységét Kazahsztánban – közölte szerdán a vállalat sajtóosztálya.

A bezárást ellátási problémákkal indokolták, és arról is beszámoltak, hogy a működés újraindításáról is tájékoztatják majd a közvéleményt.

A McDonaldʼs étteremlánc a Lettországban működő független orosz oknyomozó portál, a Meduza szerint azért döntött a kazahsztáni kivonulás mellett, mert az ukrajnai háború miatt az ellátási láncban bekövetkezett zavarok miatt az ország nem tudta helyettesíteni az Oroszországból származó hústermékeket.

Sajtóértesülések szerint a McDonaldʼs étteremlánc amerikai anyavállalata megtiltotta a helyi franchise-üzemeltető Food Solutions KZ-nek, hogy orosz beszállítóktól vásároljon hústermékeket. Mindezt a Moszkva elleni szankciók miatt.

A Food Solutions KZ pedig azóta sem tudta újjáépíteni ellátási láncait. A kazah gyorsétterem pedig a helyi és az európai termelőktől csak drágábban tudta volna a húst szerezni, ami az éttermek veszteséges működéséhez vezetett.

A McDonaldʼs az elsők között vonult ki Oroszországból

A kazah McDonaldʼs helyzetén a kazahsztáni franchise tulajdonos tavaly márciusi letartóztatása sem segítette. Kajrat Boranbajevet tavaly sikkasztás vádjával vették őrizetbe.

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a McDonaldʼs az első nyugati cégek egyikeként jelentette be, hogy kivonul Oroszországból, azok után, hogy az amerikai gyorsétteremlánc három évtizeden át működött Oroszországban.

Az amerikai gyorsétteremlánc eladta oroszországi üzleteit, amelyek helyén villámgyorsan „kinőtt” a McDonald’s orosz változata, a Vkuszno i Tocska (magyarul: Finom, és pont).