"Véleményem szerint az IBM ideális partner a McDonald's számára, tekintettel a mesterséges intelligencia alapú ügyfélszolgálati megoldások és hangfelismerés kiépítésében szerzett szakértelmükre" - mondta Chris Kempczinski, a McDonald's vezérigazgatója az elemzőkkel folytatott szerdai tájékoztatón a CNBC szerint.

A megállapodás részeként az IBM felvásárolja a McD Tech Labs-t, amely korábban Apprente néven volt ismert, mielőtt a McDonald's 2019-ben megszerezte volna a technológiai céget. A gyorsétterem lánc egyik tranzakció pénzügyi feltételeit sem hozta nyilvánosságra.

Az Apprente technológiája mesterséges intelligenciát használ a drive-thru rendelések megértéséhez. A McDonald's idén nyáron tesztelte a technológiát néhány chicagói étteremben. Kempczinski szerint a teszt "jelentős előnyöket" mutatott a vásárlók és az alkalmazottak számára.

Kevin Ozan pénzügyi igazgató elmondta, hogy az akvizíció után kevesebb mint 100 alkalmazott fogja elhagyni a McDonald's-t, hogy az IBM-nél dolgozzon. "Ez nem jelent nagy hatást a pénzügyi kimutatásokra, plusz vagy mínusz, mondhatnám, hogy ez a jövőben is így lesz" - nyilatkozta Ozan.

A McDonald's részvényei szerda délután több mint 2 százalékkal emelkedtek, miután a vállalat közzétette harmadik negyedéves eredményeit. A gyorsétteremlánc eredménye és bevételei felülmúlták a becsléseket, mivel nemzetközi piacai fellendültek.

Az automatizáció már a magyar egységeit is elérte a gyorsétteremláncnak: a Jövő élménye koncepció révén már egyszerűbben rendelhetnek a vendégek digitális terminálokon keresztül.