Súlyos bűncselekményre derült fény az Egyesült Államokban: a hatóságok két kiskorú, tíz éves gyermeket találtak az egyik McDonald's étteremben, akiket gyakorlatilag rabszolgamunkára köteleztek az üzemeltetők. A gyerekeknek éjszaka is dolgozniuk kellett, ráadásul pénzt sem kaptak a munkájukért.

A leleplezésre a gyermekmunka törvénysértéseivel kapcsolatos átfogó nyomozás során került sor. Az ügynökség három franchise-vállalkozót is talált, akik több mint 60 McDonald's-telephellyel rendelkeznek Kentuckyban, Indianában, Marylandben és Ohio államban.

A vállalkozók összesen 305 gyermeket foglalkoztattak törvénytelenül: a megengedettnél jóval többet dolgoztatták őket és olyan feladatokat is el kellett végezniük, amelyeket a törvény szerint nem végezhetnek kiskorúak

– közölte az amerikai munkaügyi minisztériumra hivatkozva a CNN

Tiffanie Boyd, a McDonald's USA személyzeti vezetője az esetet elfogadhatatlannak és mélyen aggasztóak nevezte, amellyel megsértették azokat a magas szintű elvárásokat, amelyeket a McDonald's márka képvisel.

Az étteremhálózat vezetője kiemelte: minden franchise-partnerükkel szemben komoly követelmény, hogy biztonságos körülmények között, a törvényeket betartva foglalkoztassák az alkalmazottakat.

Az érintett franchise-vállalkozás, a Bauer Foods LLC azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy az állítólagosan foglalkoztatott tíz évesek valójában az egyik éjszakára beosztott munkavállaló gyermekei voltak és látogatóban voltak. A cég azt is kiemelte: a vezetőség nem hagyta jóvá, hogy az étteremnek azon a részén tartózkodjanak a kiskorúak, ahol veszélynek voltak kitéve.

A közlemény szerint a McDonald's gyorséttermeket üzemeltető, az ügyben érintett három franchise vállalkozásnak összesen közel 213 ezer dollár pénzbüntetést kell fizetnie a gyermekmunkára vonatkozó törvények megsértéséért. A munkaügyi minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy

egyre gyakoribb az Egyesült Államokban, hogy a munkáltatók megszegik a gyermekmunkát tiltó törvényeket.

Hozzátették: nem szabadna előfordulnia olyan esetnek, hogy kiskorú gyermekek egy gyorséttermi konyhán dolgozzanak a forró olajsütők és más, számukra veszélyes berendezések mellett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport