Ha az Egyesült Jobboldal, azaz a Jog és Igazságosság (PiS) és kormánypárttal együtt jelenleg kormányzó kisebb jobboldali pártok megnyerik az őszi parlamenti választásokat, az új kormány egyik legfontosabb feladata a lengyel média "visszalengyelesítése" lesz - idézte a Business Insider Polska Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettest, a tudomány és a felsőoktatás miniszterét.

Az államot és a népet tisztelve nem lehet megengedni, hogy a média többsége idegen kezekben legyen - tette hozzá kissé magyarázatot igénylő összefüggést felvetve. Miért gondoljuk, hogy a német tulajdonosok rosszabb hazafiak, mint mi? Nem azok, csak német hazafiak. És ha Lengyelország és a német érdekek között konfliktusok vannak, akkor a német tulajdonosok kezében lévő újságok a német szemszöget, a német érdekeket képviselik - fogalmazott a politikus.

Lengyelországban a nyomtatott sajtó mintegy 75 százaléka német tulajdonosok kezében van. A külföldi tőke a kilencvenes években jelent meg a piacon, ám nem mindent sikerült átvennie. Például a televíziókat nem. Az első helyet ezen a téren a köztévé, elsősorban annak információs csatornája foglalja el, a második a médiamilliárdos, jelenleg a második leggazdagabb lengyel, Zygmunt Solorz kezében lévő Polsat, a harmadik TVN, amely amerikai kézben van.

Jól mutatja a kormánypárt gondolkodását, hogy egyik képviselőjük szerint "a régi állami monopólium Közép-Európában külföldi tőkévé változott, elsősorban német laptulajdonosok tulajdonává és megpróbálják saját - nemzeti érdekeikkel egyező - nézőpontjukat bemutatni. Ez nagy veszélyt jelent a független újságírásra és a szabad sajtóra".