Az IATA legfrissebb áttekintése szerint belátható időn belül továbbra is jól fog menni a légi közlekedési iparágnak. Már most is hosszú ideje jól megy: negyedik éve a tőkeköltség, azaz a hasonló kockázatú befektetésektől elvárható hozam felett fizet az iparág. Az előrejelzés szerint pedig idén 10,7 százalékkal több pénzt költenenek majd az emberek légi közlekedésre. Amit a 6,5 százalékkal több, 4,36 milliárd felszálló utas hoz majd össze tavalyhoz képest. Nem lesz annyira jó évük, mint tavaly, de így is lesz mit a tejbe aprítani bőven - írja az Index.

Viszont, hogy ez megvalósuljon, rekord helykihasználtságúak lesznek idén a járatok a világban, átlagosan 81,7 százalékra fogják feltölteni az ülőhelyeket. Az iparág egyébként átlagosan 64,6 százaléknál lenne nullszaldós. De jó hír az utazóknak: a repjegyárak továbbra is mennek le. Egy átlagos retúrjegy 380 dollár (103 ezer forint) lesz, ami 59 százalékkal alacsonyabb 20 évvel ezelőtthöz képest, ha az inflációt kiszűrjük.

QP | Quality Placement

Az emelkedő üzemanyagárak kissé betehetnek az üzletágnak: a kerozin tavalyhoz képest 24 százalékkal drágább, hordónként 84 dolláros. A légitársaságok profitját az emelkedő bérköltségek fogják vissza.

Az egy kilométerre jutó költségek 2016 eleje óta csaknem 10 százalékkal emelkedtek, ezt a növekedést 51 százalékban magyarázza a megugró kerozinár, 30 százalékban viszont a megugró munkaerőköltségek.

A kép forrása: Pixabay.