A Pfizer Inc., a világ legnagyobb gyógyszergyártója hétfőn jelentette be, hogy 68 milliárd dollárért felvásárolja szektortársát, a Wyethet - derült ki a társaság MarketWatch.com-hoz eljuttatott közleményéből. A nagyvállalat vezetői a hét végét azzal töltötték, hogy még a mai amerikai tőzsdenyitás előtt megszerezzék az ügylethez szükséges 25 milliárd dollár bankhitelt.

A készpénzes és részvénycserés megállapodás alapján a Wyeth részvényeit 50,19 dollárra tartja a Pfizer. A Wyeth papírjai 43,75 dollárt értek a pénteki záráskor New Yorkban.

A gyógyszeripari óriás 4 milliárd dolláros költségcsökkentést lát az üzletben.

Az e feletti részt részben saját készpénztartalékából, részben részvényeivel fizetné ki a Pfizer. A Wyeth vezetését lecserélnék, mert az új szerzeményt szorosan az anyavállalat ellenőrzése alá akarják vonni. Az ügyletben a fizetendő összeg nagysága a meglepő, ugyanis - ha végül nyélbe ütik az akvizíciót, akkor - a 68 milliárdos vételár a cégtörténet második legnagyobb felvásárlásává tenné a Pfizer-Wyeth frigyet a holland ABN Amro 2007-es akvizíciója után, amelyet a skót RBS vezette konzorcium hajtott végre.

A válság alatt jelentősen visszaestek a cégfelvásárlások, mert nem lehet hozzájutni a szükséges hitelhez. Pedig sok vállalat - köztük gyógyszeripari cégek is - igencsak olcsóvá váltakat tőzsdei értékük csökkenése miatt. Szakértők ezért is nagy kalandnak tarják a Pfizer lépését, meg azért is, mert a vállalat korábban ügyetlenkedett akvizícióival.

Ugyanakkor valamit lépnie kell, ugyanis a gyógyszeripar csapdába került: az új gyógyszerek piacra vitele lelassult, miközben a gyártás fix költségeit fizetni kell. A Pfizernek azzal kell szembenéznie, hogy néhány éven belül lejár a szabadalmi védettsége kulcstermékének, a Lipitor nevű koleszterincsökkentőnek, amely jelenleg a vállalat árbevételének negyedét hozza.

A Wyeth ugyanakkor bevétele 35 százalékát innovatív biológiai alapú gyógyszerekből szerzi és számos a piacérettséghez közeli terméke van - derül ki a Morningstar Inc. piackutató cég korábbi jelentéséből. Emellett 14 milliárd dollár készpénzt rejteget a bankszámláin és kisebb osztalékot kell fizetnie részvényeseinek, mint a Pfizernek.

Szakértők szerint ha túl sokat fizet a vevő szerzeményéért, akkor bukta lehet a felvásárlás. A kiszivárgott ár 29 százalékkal magasabb a Wyeth csütörtöki záróáránál, a Wall Street Journal cikke előtti utolsó árnál.