Rengéseket keltett a világ pénzpiacain, hogy váratlanul lemondott posztjáról, és egyelőre visszavonul a üzleti életből Mohamed El-Erian (képünkön), a világ legnagyobb kötvényalapja, a Pimco társigazgatója. Bill Gross, a másik társigazgató elárulta, hogy meglepte, amikkor kollégája néhány hete elárulta neki szándékát.

El-Erian feltöltődésre vágyik, újabb könyvet akar írni és több időt akar családjával tölteni. Gross elárulta a Bloombergnek, hogy az igazgatósággal együtt napokig győzködték El-Eriant, hogy maradjon. A Pimcót együtt alapították és a szakember úgy véli, nem alap elmúlt évi viszonylag gyenge teljesítménye áll igazgatótársa távozása mögött.

Szavaiból kiderült, hogy a cég irányításának operatív terhei jobban nehezedtek rá, mint kollégájára, és El-Erian az elmúlt hét évben számos nehéz helyzetben állt helyt. Megszokta, hogy munkája nagy stresszel jár. Ugyanakkor a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásból úgy tudja, hogy a visszavonuló vezetőnek folyamatosan kemény vitái voltak kollégáival a befektetési döntésekről.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az ismert vezető távozása valamivel kockázatosabbá teszi a Pimco és anyavállalata, a német Allianz biztosító részvényeit. El-Erian kiesésével a kötvényalap elvesztette azt a vezetőjét, aki kommunikált a piacokkal, megvilágította befektetéseik hátterét, illetve makrogazdasági várakozásaikat. Gross marad vezető befektetési igazgató, de két új helyettest kap.