A kormányszóvivő, Dan Suciu elmondta, a cél az lett volna, hogy megszerezzék a szakszervezetek, munkáltatói szövetségek támogatását is az elképzeléshez. A kabinet azt szerette volna, ha a költségvetési-pénzügyi lehetőségekhez igazodva nőhettek volna a közalkalmazotti bérek.

Ana Costea munkaügyi miniszter a kiszivárogtatásra reagálva már tegnap bejelentette, hogy beadja lemondását, ha a kormány elfogadja a sürgősségi kormányrendelet tervezetét.

A tervezetet a szakszervezetek is hevesen bírálták, leginkább azt kifogásolták, hogy a következő négy évben csak 100 lejjel emelkedne a minimálbér, ami szerintük nincs összhangban a román gazdaság teljesítményével, és gyakorlati befagyasztása tönkreteszi a munkaerőpiacot. A minimálbér alacsony szinten tartása a nagytőkének kedvez, és a közalkalmazottak ellen hergeli a magánszférában dolgozókat. Előbbiek ugyanis jobban meg vannak fizetve, mint az utóbbiak.

Korábban a profi.ro szivárogtatta ki és a maszol.ro tette ki az internetre, hogy emelnék a közalkalmazotti béreket. Az egységes bértáblát szabályozó sürgősségi rendelet tervezete szerint a legmagasabb közalkalmazotti fizetés bruttó 15000 lej, a legkisebb 1250 lej lett volna augusztus elsejétől (egy lej mintegy 70 forint). A miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy sürgősségi rendelettel módosítja ezen a héten a kormány az egységes közalkalmazotti bértáblát. Ennek nyomán a közalkalmazottak több mint felének átlagban 5 százalékkal emelték volna a fizetését augusztus elsejétől.

A tervezet szerint az államfőnek lesz a legnagyobb a bére: bruttó 15 ezer lej. A szenátorok fizetése 10 ezer lej, az egyetemi tanárok alapbére 5300 lej, a közoktatásban dolgozó pedagógusoké 1700 és 3400 közötti összeg lett volna. A háziorvosok bruttó 3400 és 4300 lej között kerestek volna, egy nagyobb szolgálati idővel rendelkező törvényszéki bíró pedig 8600 lejt. A polgármesterek bére 3207 lej és 6059 lej között változott volna a település lakosságszámának függvényében.