Ezen a héten dönt a Citigroup igazgatótanácsa arról, hogy Frankfurtba költözteti-e a társaság kereskedelmi tevékenységének egy részét az Egyesült Királyságból. A cég ezzel védekezhetne a britek unióból való kilépésével kapcsolatos bizonytalanságok ellen - tudta meg a Bloomberg a cég neve elhallgatását kérő alkalmazottjától.

Jelenleg 350-en dolgoznak a Citigroup frankfurti irodájában, a költözés következtében viszont akár 250 fővel is növelhetik a városban dolgozó brókerek számát. Az egyelőre kérdéses, hogy Londonból költöznek-e a bankárok Frankfurtba vagy a helyi munkaerőpiacról alkalmaznak új munkavállalókat.

Vonzó a jó felügyelet

A Citigroup számos célpontot mérlegelt: Írország, Olaszország, Spanyolország, Németország, Franciaország és Hollandia is lehetséges új központként szerepelt a cég tervei között. Frankfurt viszont jelentős előnyt élvez a többi helyszínnel szemben, mivel a londoni mellett egyedül a német felügyelet, a BaFin képes a Citigroup komplex származékos ügyleteit kezelni.

A német város a brexit győztese, hiszen a Nomura, a Standard Chartered, a Sumitomo Mitsui és a Daiwa Securities is ezt a várost választotta uniós tevékenysége új központjául. A Deutsche Bank ugyancsak jelentős kereskedelmi és befektetési banki tevékenységét tervezi Londonból a német városba költöztetni. (Nagy csapás éri Londont - elindult a Brexodus.)

A költözést követően is marad London a Citigroup európai, közel-keleti és afrikai tevékenységének központja, de a vállalat tárgyalásokat folytat az Európai Központi Bankkal arról, hogy további üzleti tevékenységeket is az EU-ba költöztetne.