Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb pc-gyártója április 30-án végződött második pénzügyi negyedévében a vártnál nagyobb profitot ért el. Az árbevétel ugyan kissé csökkent, ám ez is meghaladta az elemzők előrejelzését. A kiadáscsökkentések legnagyobb tétele 27 ezer alkalmazott elbocsátása − a HP jelenleg csaknem 350 ezer embernek ad munkát. Ettől 3,5 milliárd dollár megtakarítást várnak 2014-től. A leépítés harmada a cég amerikai szervezeteit érinti − tudta meg a Bloomberg egy neve elhallgatását kérő informátortól.

Cathie Lesjak, a HP pénzügyi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy egyetlen divízió sem kerülheti el a karcsúsítást, de a vállalati szolgáltatások ágazatára vár a legnagyobb leépítés. Utóbbi hátterében az állhat, hogy az EDS informatikai szolgáltató négy évvel ezelőtti felvásárlásával sok olyan munkatárs került a HP-hez, aki a munkaintenzív erőforrás-kihelyezésben jártas, ám az elmúlt időszakban inkább az adatközpontok modernizálásához, a számítástechnikai felhőkhöz értő szakemberekre lett volna igény.

A HP 3,25 milliárd dollárt tervez kutatásra és fejlesztésre költeni a folyó üzleti évben, ám szakértők szerint 4-5 milliárdos befektetésre lenne szüksége ahhoz, hogy a vállalati adatközpontok fejlesztésében lépést tartson az IBM-mel vagy a Cisco Systemsszel. A cég hamarosan bemutatja új biztonsági szoftverét, amely több korábbi termék erényeit hivatott egyesíteni.

 

HP-adatok (milliárd dollár)
2011. február−április2012. február−április
Árbevétel31,630,7
Adózott eredmény2,31,6
Forrás: Bloomberg