Az olasz kormánnyal kötött előzetes megállapodás alapján az Air France-KLM Group 747 millió euróért többségi tulajdont szerezhet a problémás cégben. A felvásárlás komoly segítséget jelent az Alitaliának, hiszen a társaság egy ideje már a csőd határán vitorlázott, a forgalma alapján a világ legnagyobb repülőtársaságának számító Air France közreműködésével pedig talán újra nyereségessé válhat.


A gazdasági minisztérium több mint 80 százalékkal a jelenlegi piaci értéke alatt adott túl az Alitalián, hiszen a KLM minden részvényéért cserébe 160 Alitalia részvényt kapott; a megállapodás az olasz társaságot 139 millió euróra, részvényenként 10 centre értékeli. A francia légitársaság nem csak az ár alapján kötött jó üzletet; az Alitalia Európa egyik legnagyobb személyforgalmú piaci szereplője, annak ellenére, hogy működési profitot közel egy évtizede nem tudott produkálni, veszteségei pedig napi szinten meghaladják az egy millió eurót.


Az irányítás átvétele elé azonban a kormány végső engedélyének eddigi hiánya mellett további akadályokat gördíthetnek a szakszervezetek is, amelyek aggodalmukat fejezték ki a várható leépítések miatt. A kormány végső igenjét nemcsak a bürokratikus folyamatok lassúsága, de az előre hozott választások is késletetik.

Olaszországban a jövő hónapban rendeznek általános választásokat azt követően, hogy a Romano Prodi vezette kormánykoalíció a reformfolyamatok során felmerült ellentétek miatt felbomlott. Amennyiben a populista Solvio Berlusconi vezette erők alakíthatnak kormányt, fennáll a veszélye annak is, hogy a jobboldali erők által ellenzett eladást az utolsó utáni pillantban megvétózzák.