Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a történelminek minősített törvényt, amely megszünteti Gazprom gázexportálási monopóliumát. A csöveken kiszállított gáz továbbra is a vállalatóriás kizárólagos hatáskörébe tartozik, a kivitel szempontjából azonban egyre fontosabbnak tartott cseppfolyósított gázt (lng) más orosz termelők is exportálhatják.

A hírt az internetes orosz kormányoldal jelentette be. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az új szabályozás legfőbb haszonélvezője a független gáztermelő Novatek és az állami tulajdonban levő óriási olajvállalat, a Rosznyefty. Mindkettő tervezi, hogy jelentős beruházásokkal lng-gyártó üzemeket és kikötőt hoz létre.

A Gennagyij Timcsenko és Leonyid Mihelszon milliárdosok tulajdonában levő Novatek a kínai CNPC-vel és a francia Totallal összefogva 20 milliárd dolláros projektbe fogott a Jamal félszigeten az Északi-tengeren, a Rosznyefty az orosz Távol-Keleten épít egy lng-terminált. Az ország jelenleg egyetlen működő lng-üzeme Szahalin szigetén van, tulajdonosa egy a Gazprom vezette konzorcium, amelyben a Shell is részt vesz. Valamennyi program a jövőbeli ázsiai, elsősorban a kínai exportot veszi célba.