Kenneth Lewist, a Bank of America elnökét még múlt héten idézte be tanúskodni a New Yorki államügyész, A Merrill volt vezérét, John Thaint pedig csütörtökön hallgatták ki - írja Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Thaint a WSJ értesülései szerint elsősorban a Merrill által a dolgozóinak prémiumként kifizetett 4 milliárd dollárról faggatták, valamint főképp arról, miért volt a Bank of Americaval kötött egyesülési szerződésben egy titkos záradék a kifizethető összeg felső határáról.

A Bank of America és Merrill Lynch idén január elsején lezárt fúzióját követően két héten belül jelentette be a BoA, hogy a Merrill az utolsó negyedévben 15,31 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, valamint 20 milliárd dolláros kormányzati gyorskölcsönben részült, illetve 118 milliárd dollárnyi eszközére veszteség-megosztó egyezséget kötött.

Az államügyész vizsgálata többek közt arra terjed ki, hogy kellő mértékben tájékoztatták-e a pénzintézetek ügyfeleiket és vezetőségi tagjaikat veszteségeikről, illetve hogy a prémiumokat jóváhagyó vezetők tisztában voltak-e a veszteségek léptékével.