Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya egy pillanatra sem állt meg a cég falainál. Gyanúba keveredett a többi autógyártó és a szakértők felvetették a kérdés: lehetséges-e egyáltalán a környezetvédelmi követelményeket teljesítő dízelmotorokat kifejleszteni. Míg ez a két következmény csak az autóipart érinti, a dízeles autók esetleges visszaszorulása az olajiparra is hatást gyakorolhat - írja a CNBC.

A médiában egymást érik a dízel jövőjét megkérdőjelező szalagcímek, és Párizsban, illetve Londonban egyre több autóipari szakértő ad hangot dízelellenes véleményének - emlékeztet George Galliers, az Evercore ISI befektetési cég autóipari elemzője. A következmények várhatóan nem rövid távon jelentkeznek.

Kit érdekel?

A Volkswagen az új cégvezetés ígérete szerint a következő napokban értesíti vásárlóit arról, hogy mi a teendő az emissziós teszteket kijátszó szoftvert tartalmazó autóikkal. Ugyanakkor várhatóan nem fognak pánikszerűen a szervizekbe hajtani. Az autósok hajlamosak ragaszkodni autóikhoz addig, amíg azoknak nincs nagyobb baja. Emellett többségük nem fog lemondani a dízelről, pusztán azért mert kissé jobban károsítják a környeztet, mint amit korábban gondoltak róluk.

Visszaesésük hasonlóan lassú lehet, mint amilyen térnyerésük volt. Európában 15 évbe tellett, mire a használatban lévő autókon belül 18 százalékról 41 százalékra nőjön az arányuk - emlékeztetnek az UBS szakértői. Az eladott új autókon belül 50 százalék a súlyuk. Az elemzők úgy vélik, hogy az utóbbi jelentősen csökkenni fog, viszonylag rövid időn belül 30 százalékra eshet.

Boldog finomítók

A dízelek annak köszönhették népszerűségüket, hogy az autósok élvezetesnek tartják a vezetésüket és kevesebbet fogyasztanak, mint a benzines autók. Ugyanakkor már a VW-botrány előtt veszíteni kezdtek lendületükből. Ennek részben a környezetvédelmi aggodalmak álltak a hátterében, részben az, hogy az autópaci szabályozó hatóságok elkezdtek kihátrálni a dízel meghajtás mögül - áll az UBS elemzésében.

Lehet egy nagy nyertese is a dízelek hanyatlásának, nevezetesen az olajipar. Ezen belül az olajfinomítók, amelyek középtávon némi előnyhöz juthatnak abból, ha az autósok több benzin meghajtású autót vásárolnak - vélik az UBS szakértői. Az ok egyszerű: az utóbbiak többet fogyasztanak, következésképpen a finomítók több terméket adhatnak el.

Ez ugyanakkor ösztönözheti a benzin-elektromos hibrid meghajtás terjedését is. Összességében nem újdonság, hogy a dízel visszaszorul - erre egy ideje számítottak a szakértők -, ám az kérdés, hogy a botrány miatt jelentősen felgyorsul-e ez.