A 62 éves Matthias Müller eddig a Porsche AG vezérigazgatója volt, most Martin Winterkornt váltja a 12 márkát összefogó cégcsoport élén. Megbízatása azonnali hatállyal életbe lép. Müller első számú feladatának nevezte, hogy visszaszerezze a bizalmat Volkswagen-csoport iránt. (Fotó: porsche.com)

Martin Winterkorn szerdán mondott le a Volkswagen vezérigazgatói posztjáról annak nyomán, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége az amerikai környezetvédelmi szabályok kijátszásával vádolta meg a német járműgyártó csoportot. A Volkswagen elismerte a csalást, és jelezte, hogy világszerte mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóját érintheti a károsanyag-kibocsátási ügy.

Berthold Huber, a felügyelőbizottság (fb) ideiglenes elnöke a VW wolfsburgi székházában tartott rövid sajtótájékoztatóján "erkölcsi és politikai katasztrófának" nevezte az emissziós csalást, amelyért megítélése szerint "egy kis csoport" tehető felelőssé. Bernd Osterloh, a munkavállalók által delegált egyik fb-tag ugyancsak úgy fogalmazott, hogy "emberek kis csoportja okozott óriási kárt" a Volkswagennek.

Huber bocsánatot kért a fogyasztóktól, a közvéleménytől, a hatóságoktól és a befektetőktől, egyúttal arra kérte őket, adjanak egy esélyt a vállalatnak, hogy jóvá tegye bűnét.

A felügyelőbizottság a rendelkezésére álló információk alapján azt javasolta, hogy bizonyos munkavállalókat azonnali hatállyal mentsenek fel a munkavégzés alól, amíg a csalási ügyben vizsgálat folyik. Ez részben már meg is történt - mondta Huber, de sem neveket, sem beosztásokat nem említett.

Müller azt ígérte, hogy a Volkswagen felülkerekedik a botrányon. "Felül tudunk kerekedni és felül is kerekedünk a válságon. Együtt még erősebb vállalattá tesszük a Volkswagent" - mondta.

Müller kinevezése mellett a felügyelőbizottság jóváhagyta a vállalatirányítás átalakítására tett változásokat, ami a döntéshozatal decentralizálása mellett a márkák és a régiók erősítését is előirányozza. Ennek jegyében Winfried Vahland, a Skoda igazgatótanácsának elnöke vezetésével átszervezik az észak-amerikai üzleti tevékenységet. Michael Horn marad a Volkswagen amerikai leányvállalatának elnök-vezérigazgatója, de az amerikai, a kanadai és a mexikói piac összevonásával kialakítják az észak-amerikai régiót.

A felügyelőbizottság élére Dieter Pötsch pénzügyi igazgatót javasolták. Az fb elnöki tisztségét Huber ideiglenes hatállyal tölti be azóta, hogy a vállalatvezetés hatalmi harcában alulmaradt Ferdinand Piëch április végén azonnali hatállyal lemondott a tisztségről.

A VW-csoport november 9-én tart rendkívüli közgyűlést, hogy jóváhagyják a személyi változásokat.