Ismét a japán és a német modellek domináltak a TÜV idei használtautó-jelentésében. A német minőség-ellenőrzési egyesület több mint kétszáz modellt értékelt, ami összesen mintegy 7,7 millió átvizsgálás feldolgozását jelentette.

Az Auto Bild szaklapban közölt végeredmény szerint a 2-3 éves modellek közül a Toyota Corolla Verso áll az élen, ezen modellnek csupán 2 százaléka hibásodott meg. A japán családi egyterűt mindössze egytizeddel lemaradva követi a Mazda2, amitől csak hajszálnyival maradt le a holtversenyben végző Ford Fusion és Porsche 911-es.

A megbízhatósági lista élvonalában kizárólag japán és német típusokkal találkozhatunk, a sereghajtók között pedig olyanokat találunk, mint a 11,2 százalékos meghibásodási aránnyal felkerült Peugeot 407, Chrysler PT Cruiser vagy a maga 26 százalékával, a lista végére került Kia Carnival. A nemzetek közötti sorrend a jóval idősebb típusoknál sem borul fel, hiába lesznek az egyes modellek (elvben) egyre kiforrottabbak.

Érdekesség, hogy a 4-11 éves használt autók közül végig a Porsche 911, illetve Boxster bizonyult a TÜV felmérésében a legmegbízhatóbbnak. Sajnos a rosszul teljesítők közé tartozik a hazai gyártású Suzuki Wagon R+, a 8-10 éves modelleknél már minden negyedikkel volt baj, de hasonló arányt produkál ilyen korban már a Renault Twingo, a Skoda Felicia, a Fiat Punto vagy a Ford Ka és a Fiesta - utóbbi esetében az újabb konstrukciók már megbízhatóbbak.

Az eredeti, teljes lista idekattintva böngészhető.