Az állatorvosokat szerte az Egyesült Királyságban elárasztották a pancytopenia esetei, amely olyan állapot, amelyben a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma gyorsan csökken, és súlyos betegséget okoz. A Royal Veterinary College (RVC) a héten közölte, hogy az elmúlt néhány hónapban legalább 528 macskáknál előfordult esetről van tudomása, amelyek 63,5 százaléka halálos kimenetelű volt. A halálesetek valódi száma ennél jóval magasabb lehet, mivel sok esetet nem jelentenek az állatorvosoknak, és azoknak is csak kis százaléka továbbítja az adatokat az RVC-nek - írja a Guardian.

A Sainsbury's hipoallergén macskaeledelek, az Applaws és az AVA (egy Pets at Home márka) egyes tételeit a gyártó, a Fold Hill Foods június közepén visszahívta, az RVC és az Élelmiszer Szabványügyi Hivatal (FSA) vizsgálata miatt. A két szervezet még nem erősítette meg a halálesetek és a tápok közötti összefüggést, több mint hat héttel az ellenőrzés kezdete óta. A vizsgálat hossza állítólag frusztrációt okoz a macskaeledel-beszállítók körében. Mindkét szervezet közölte, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, beleértve azokat is, amelyek nem az élelmiszerekkel kapcsolatosak.

Egy macskatulajdonos, akinek kedden halt meg kedvence, a brit lapnak arról beszélt, hogy túl kevesen tudnak a visszahívásról, és akaratlanul is olyan termékeket etetnek macskájukkal, amelyek megölhetik őket. Elmondta, hogy semmit sem hallott a termékvisszahívásról, amíg meg nem próbált több tápot vásárolni az interneten, és nem látta, hogy az nem kapható, ami arra késztette, hogy utánanézzen, miért.

Bár az RVC és az FSA vizsgálata jelenleg is folyik, az RVC honlapján található közlemény arra a lehetőségre utal, hogy a betegséget mikotoxinok okozhatják, amelyek különböző gombák által természetes módon termelt mérgező vegyületek. A mikotoxinok a betakarítás előtt vagy után szaporodhatnak a terményeken, és gyakran meleg és párás körülmények között jelennek meg az élelmiszerekben, többek között gabonafélékben, diófélékben, fűszerekben, szárított gyümölcsökben, almalében és kávéban. Az ilyen gombás szennyezések Magyarországon is egyre gyakoribbak, de egyelőre sem emberi, sem állati megbetegedéshez nem vezettek nagy számban.

A visszahívott márkák mindegyike a Fold Hill Foods által gyártott száraz élelmiszer, amely a Lincolnshire-i székhelyű JW Grant mezőgazdasági vállalat része. A cég jelezte, hogy még nincs végleges bizonyíték, hogy a termékeikkel lenne probléma, de segítik a hatóságok vizsgálatait. 

A Sainsbury's kiskereskedelmi lánc közölte, hogy két hipoallergén macskaeledelt érintő vizsgálatban közreműködik, és teljes visszatérítést kínál, míg a Pets at Home közölte, hogy visszahívta az AVA és az Applaws termékeket, és segíti a nyomozást.

Tavaly novemberben több Magyarországon forgalmazott szárazeledelről derült ki, hogy probléma van velük.