Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz év után távozik a Google-től a mesterséges intelligencia (MI) keresztapjának tartott ember, aki a modern MI középpontjában álló legfontosabb technikákat fejlesztette ki.

„Most már megbántam a munkám” – mondta Geoffrey Hinton a The New York Timesnak.

A BBC-nek nyilatkozva a 75 éves Hinton hozzátette, hogy az AI chatbotok néhány veszélye „eléggé ijesztő”. A pszichológus és informatikus szerint a kora is szerepet játszott abban, hogy elhagyja a technológiai óriást.

Jelenleg nem intelligensebbek nálunk, amennyire én tudom. De szerintem hamarosan azzá válhatnak.

– húzta alá.

Geoffrey Hinton a mesterséges intelligencia úttörője volt. 2012-ben két végzős diákjával a Torontói Egyetemen olyan technológiát hozott létre, amely szellemi alapja lett azoknak az AI-rendszereknek, amelyekben a technológiai ipar legnagyobb vállalatai a jövőjüket látják.

2013 óta pedig a Torontói Egyetem mellett a Google-nél is dolgozni kezdett, ugyanis a tech-óriás felvásárolta a professzor startupját. A vállalat ezt a technológiát használta például a fotókeresés javítására.

Szerinte azonban a chatbotok hamarosan megelőzhetik az emberi agy által tárolt információk szintjét.

Nem először figyelmeztet

Hinton már korábban is felhívta a figyelmet az MI körüli etikai kérdésekre, különösen a katonai célokra történő felhasználásra. Ez volt az oka annak, hogy a karrierje nagy részét Kanadában töltötte, ugyanis olyan forrásokhoz akart hozzáérni, amely nem kapcsolódik az USA Védelmi Minisztériumához.

Úgy véli, hogy a GPT-4 háttérbe szorítja az embert általános tudás mennyiségében, de a gondolkodásban még mindig le vannak maradva a chatbotok.

A fejlődés ütemét tekintve arra számítok, hogy hamarosan a gondolkodásban is utolérnek minket, embereket.

– emelte ki a Google-tól távozó informatikus.

„Gonosz szereplők rossz dolgokra használhatják a mesterséges intelligenciát”

Hinton szerint ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, akár az is előfordulhat, hogy például Vlagyimir Putyin orosz elnök beveti a mesterséges intelligenciát a háborúban.

Azért nagyon veszélyes ez, mert hozzá nem értő emberek megadhatják a robotoknak azt a képességet, hogy saját részcélokat hozzanak létre, ami miatt hatalmi vágyaik, „gondolataik” lehetnek.

Mi biológiai rendszerek vagyunk, az MI-k pedig digitális rendszerek. A legnagyobb különbség az, hogy a digitálisnál ugyanannak a modellnek sok másolata van.

– mondta Hinton.

Ez tulajdonképpen olyan, mint amikor egy ember megtanul valamit, akkor azt automatikuson minden ember tudná. Ez vezetett oda, hogy a chatbotok sokkal többet tudnak, mint mi.

A professzor a lapnak adott interjújában kiemelte, hogy nem akarja kritizálni a Google-t, sőt „felelősségteljesnek” nevezte azt, ahogy a technológiai óriás kezelte a helyzetet.

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk a mesterséges intelligencia felelős megközelítése mellett. Folyamatosan tanulunk, hogy megértsük a felmerülő kockázatokat, miközben bátran újítunk is. – reagált Jeff Dean, a Google vezető tudósa Hinton kijelentéseire.

Rá sem fog ismerni a Google keresőre, olyan okos lesz

A tech-óriás egy sor projekttel, köztük a keresőmotor frissítéseivel és egy teljesen új mesterséges intelligencia alapú szoftverrel igyekszik megvédeni alaptevékenységét. Mutatjuk, mi fog változni.