Facebook anyavállalata, a Meta a jövő héten ismét tömeges leépítésbe kezd – jelentették be a vállalat vezetői.

  • Bár Mark Zuckerberg már korábban bejelentette, hogy májusban újabb elbocsátási körre kerül sor, az elbocsátások pontos időpontját csak ezen a megbeszélésen erősítették meg az alkalmazottaknak.
  • Az elbocsátások a vállalat üzleti részlegeit érintik, és több ezer alkalmazott válhat munkanélkülivé.
A harmadik hullám a jövő héten fog következni. Ez mindenkit érint az üzleti csapatokban, beleértve az én szerveimet is

– mondta Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős vezetője egy megbeszélésen a Vox által megszerzett hangfelvétel szerint.

„Ez a nagy aggodalom és bizonytalanság időszaka” – tette hozzá, kiemelve, hogy a bizonytalanság ellenére minden kollégája rugalmasságot és professzionalizmust mutat.

Az április leépítések során a Meta 4 ezer pozíciót szüntetett meg, a feladatokat pedig szétosztották a megmaradt alkalmazottak között.

A vállalat közben minden olyan alkalmazottat megkér majd, hogy „akinek a munkaköre lehetővé teszi” otthonról dolgozzon.

Bár a vállalat vezetői nem közölték a leépítés mértékét, Mark Zuckerberg márciusban azt mondta, hogy a vállalat május végéig 10 000 álláshely megszüntetését tervezi, miután novemberben már 11 000-et leépített.

  • A múlt hónapban a vállalat a tervezett 10 000 állásból körülbelül 4 000-et törölt, így ebben a körben körülbelül 6 000 állást szüntethet meg.
  • 2022 végén egyébként a Meta, amely a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata, mintegy 86 000 alkalmazottat foglalkoztatott.

Meta folyamatos elbocsátásai Zuckerberg 2023-ra tervezett „hatékonysági évének” részét képezik. A leépítés az egyik legszembetűnőbb példája annak, hogy a világjárvány idején a túlfoglalkoztatás és a technológiai iparban bekövetkezett jelentős változások miatt sok technológiai vállalat közel két évtizedes töretlen növekedés után kénytelen visszább venni a költekezésből.

Nem tervezünk semmit
– ezt már Andrew Bosworth, a Meta technológiai igazgatója mondta, aki szerint az egyetlen terv az, hogy „folytatjuk, amit már régóta csinálunk mint vállalat és megyünk előre, építkezünk és növekszünk.”

Nem csak a Facebook anyavállalata rúgja ki sorban az alkalmazottakat