Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kormányzati szereplőket korrumpáltak úgy, hogy a Microsoft leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket azok túlárazva értékesítették a közigazgatásnak. Ezt állapította meg a Microsoft magyarországi leányvállalatát vizsgálva az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a tőzsdefelügyelet (SEC). Romániában korábban pattant ki a botrány, és politikusok sora sározódott be a Microsoft-ügyben - írja a 24.hu.

Egy kusza ügy

A kusza, elvarratlan szálakkal átszőtt történet 2003-ra nyúlik vissza, amikor Adrian Nastase szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök, a közelmúltban a NATO főtitkár-helyettesi székébe repített Mircea Geoana akkori külügyminiszter, Șerban Mihailescu, a kormány főtitkára, Hildegard Puwak EU-integrációs miniszter, Dan Nica kommunikációs miniszter stratégiai partnerszerződést írt alá a Microsofttal.

Épphogy megszáradt a tinta az okmányon, és a magát a Microsoft-termékek kizárólagos romániai forgalmazójának tituláló Fujitsu-Siemens Computers Romania, a Microsoft Romania kft.-vel karöltve konkrét üzleti ajánlatot tett a kormánynak: 41,9 millió dollárért 50 ezer Microsoft szoftver-licencet kínáltak megvételre. Az ajánlatot, amelyik 2004. március 15-ig volt érvényes, a Fujitsu-Siemens nevében Claudiu Florica igazgató, a Microsoft Románia nevében pedig Silviu Hotaran igazgató látta el kézjegyével, akik - mint később a DNA-vizsgálatból kiderült - alapító fejei voltak a bűnszervezetnek.

Habár a román hatóságok biztosan tudták, hogy a Fujitsu-Siemens Computers Româniának nincs kizárólagossága a Microsoft-licencekre az országban, hiszen a Dim Soft Kft., a Net Consulting Kft. és a Radix Kft. is hivatalos értékesítő volt, mégis arra hivatkoztak, hogy csak "egyetlen ajánlattevő" van, ezért nem írtak ki közbeszerzési pályázatot.

Végül némi háttérmachináció során az ajánlat lejárta előtt három nappal a Fujitsu-Siemens Computers Romania és a Microsoft Romania váratlanul új ajánlattal rukkolt elő: eladás helyett licencbérlést ajánlottak öt évre 54,56 millió dollárért, amelyből a Fujitsu-Siemens Computers 11 millió dollárt "a kormány finanszírozása" címen hajlandó volt elengedni, a fennmaradó pénzt pedig négy és fél év alatt kellett törlesztenie a kabinetnek. A szerződés értelmében, amennyiben a kormány plusz licenceket vásárolt volna, azokat szintén közbeszerzés nélkül lett volna köteles megvenni a Fujitsu-Siemens Computers Romániától.

Beindult a gépezet

A gépezet beindult, 2009-ig a kormány további négy szerződéskiegészítést parafált, a többi között iskolai Microsoft-programok licencének bérlésére 19,37 millió dollárért, majd újabb 39 385 licenc bérlésére 26,17 millió dollárért. A Korrupcióellenes Országos Ügyészség (DNA) nyomozati anyagából, amelyet a digi24 hírtelevízió szellőztetett meg, kiderült, hogy 2008 szeptemberében a kormány különösebb indoklás nélkül ötmillió dollárt utalt a Fujitsu-Siemens Computers Romania folyószámlájára. A DNA - amely 2014-ben csapott bele a becslésük szerint 51 millió euróra rúgó korrupciós botrány szerződéseinek vizsgálatába - számításai szerint 2004 és 2009 között a román kormány összesen 105 millió euróért bérelt Microsoft-licenceket iskoláknak, közintézményeknek, minisztériumoknak.

A vizsgálatból egyebek mellett kiderült, hogy offshore-céghálón keresztül jutott a kenőpénz a megvásárolt politikusokhoz, akikből a 24.hu cikke szerint volt egy pár. 2004 és 2013 között három kormány tíz minisztere sározódott be a Microsoft-botránnyal. A DNA-ügyészek számítása alapján a román közintézményekben, közigazgatásban a 2007-es EU-csatlakozásig 105 millió dollár, ezt követően 110 millió euró közpénzt fizettek Microsoft-licencekre. Végül 2013-ban a kormány úgy döntött, bérlés helyett inkább megvásárolja a programokat. Ez plusz 33 millió euróba fájt az adófizető állampolgároknak.

Korrupció nélkül a negyedébe került volna

Szakemberek szerint, amennyiben már 2004-ben a vásárlás mellett döntenek, az egész csomag az évek során kifizetett összeg negyedébe került volna.

A 24.hu szerint végül a DNA Microsoft-vizsgálata zátonyra futott annak ellenére, hogy körülbelül száz politikus - köztük tíz korábbi miniszter -, minisztériumi alkalmazott és üzletember szerepel a vádlottak listáján. Idén májusban a Bukaresti Törvényszék ítélete ügymeneti kifogással megszüntette a pert a pénzmosással, korrupcióval vádolt Claudiu Florica és Dinu Pescariu ellen. Az indoklás: a határon túli nyomozáshoz a DNA nem kérte a legfelsőbb ügyész külön engedélyét.

A Microsoft-botrányban eddig négy jogerős ítélet született: Dumitru Nicolae és Gheorghe Cocos üzletembereket két év négy hónap, Gabriel Sandu egykori minisztert három év, Gheorghe Stefant hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A bűnszervezet befolyását jelzi, hogy utóbbi négy hónap után feltételesen szabadlábra került.

Annak részleteit, hogy a román politikusok és üzletemberek hogy csaltak el eurómilliókat, a 24.hu-n olvashatja el.