Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mitsubishi konszern nemrég dobta piacra első polgári utasszállító repülőgépét az 1960-as évek óta, a Mitsubishi Regional Jet (MRJ) regionális hatósugarú repülőgépet. A Bombardier a CRJ regionális repülőgép családot gyártja - írja az MTI.

Az Air Current repüléstechnikai hírportál már korábban is beszámolt a két cég között folyó akvizíciós tárgyalásokról. A portál értesülése szerint a megállapodást az idei párizsi légiipari kiállításon jelentik majd be a felek. A Bombardier nem kommentálta a Mitsubishi bejelentését.

A Bombardier tavaly novemberben adta el turbólégcsavaros utasszállító repülőgép üzletágát a Viking Air vállalatnak és akkor jelezte egyúttal azt is, hogy vizsgálja a sugárhajtóműves CRJ regionális gépeket gyártó és veszteséges üzletág esetleges értékesítésének a lehetőségét is.

A Bombardier pénzügyi nehézségek miatt 2017-ben adta el középhatótávú C-Series repülőgép programjának többségi részesedését az Airbusnak. A korábban Bombardier CS100 típusjelű, jelenleg Airbus A220-100 típusjelű repülőgépeket gyártó CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP) vállalatban az Airbus 50,01 százalék, a Bombardier 31 százalék, az Investissement Québec 19 százalék részesedéssel rendelkezik.

Amennyiben a Mitsubishi megvásárolja a Bombardier CRJ üzletágát, azzal komoly konkurenciát támaszthat a brazil Embraer repülőgépgyárnak, amelynek 80 százalékát viszont a Boeing tervezi megvásárolni.