Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A litván nemzeti bank (Bank of Lithuania) ügyfélpanaszok nyomán 2021. augusztus 6-án vizsgálatot indított a vilniusi székhelyű UAB „epayblock” elektronikuspénz-kibocsátó társasággal szemben a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzéséhez kapcsolódó előírások esetleges megsértése miatt. A litván jegybank közleményt tett közzé arról, hogy vizsgálatának lezártáig átmenetileg részlegesen (a jogi személyek részére nyújtható szolgáltatások vonatkozásában) korlátozta az elektronikuspénz-kibocsátó működését.

A lépés célja, hogy elkerüljék, hogy az UAB „epayblock” egyes ügyfelei csalárd célokra használják a társaság szolgáltatásait. Az UAB „epayblock” társaságnak tájékoztatnia kell ügyfeleit az átmeneti korlátozásokról. A társaság tevékenysége kapcsán érintett jegybankok, pénzügyi felügyeletek közül pl. az osztrák pénzügyi felügyelet maga is figyelmeztetést tett közzé a téma kapcsán.

Magyarországon az UAB „epayblock” társaságot a Magyar Nemzeti Bank 2020. július 29-én vette nyilvántartásba határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátó intézményként.