Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jól kezdte a 2015-ös évet a Bosch - hangzott el a cég éves sajtótájékoztatóján szerda délelőtt Stuttgartban. A cég az első negyedévben mintegy 13 százalékkal növelte árbevételét, az árfolyamhatások nélkül a növekedés 5,4 százalékot tett ki. A növekedés tavaly és idén is elsősorban a távol-keleti piacoknak köszönhető. Az európai gyárak versenyképességét gyengíti a növekvő munkaerő költségek, de ugyanakkor a gyenge euró növeli a versenyképességet.

Az idei teljes üzleti évre vonatkozóan a technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója 3-5 százalékos árbevétel-növekedésre számít. A Bosch 2014-ben számos új terméket és hálózatba kapcsolt megoldást dobott piacra: ezek közé tartoznak az internet-vezérlésű sütők, valamint a hálózatba kapcsolt épületek, fűtési rendszerek, ipari és járműipari fejlesztések számára kialakított szoftveres megoldások. Ezek lesznek az idei évben is a növekedés legfontosabb tényezői.

Tavaly is a termékinnovációk javították a Bosch piaci pozícióit: az elmúlt üzleti év során a vállalat árbevétele 6,3 százalékkal nőtt, így elérte a 49 milliárd eurót, miközben árfolyamhatások nélkül a növekedés 7,4 százalékos volt. A mintegy 500 millió eurót kitevő negatív árfolyamhatások miatt az átmenetileg erős euró kedvezőtlenül befolyásolta az árbevételt.

Az erős forgalomnövekedés is hozzájárult a jobb eredményhez: a kamatfizetés és adózás előtti eredmény (EBIT) tavaly 3 milliárd euróra nőtt, ami körülbelül 10 százalékos éves növekedést jelent. Ennek megfelelően a Bosch 6,2 százalékos nyereségről számolt be 2014-ben. A BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH teljes átvételével (jelenleg BSH Hausgeräte GmbH) a Bosch megerősítette pozícióját az intelligens otthonok piacán, a ZF Lenksysteme GmbH felvásárlása (jelenleg Robert Bosch Automotive Steering GmbH) nyomán pedig a Bosch a növekedési területnek számító automatizált vezetési rendszerek termékportfolióját egészítette ki.

A Bosch csoportnak jelenleg öt gyártó bázisa működik Magyarországon, az alkalmazottak száma pedig már meghaladta a 10 ezret.