A közlemény szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ajánlása alapján a két amerikai telephely képes folyamatosan kiváló minőségű koronavírus elleni hatóanyagot gyártani, ami lehetővé teszi a Moderna vállalatnak, hogy növelje termelési kapacitását.

Az EMA szerint a gyártókapacitás amerikai bővülése várhatóan jelentős hatással lesz Spikevax kínálatára az Európai Unióban. Becslések szerint az amerikai gyártás 2021 harmadik negyedévében 40 millió adag oltóanyagot fog biztosítani az európai piac számára.

A Moderna oltóanyaga feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadása óta az EMA négy gyártóhely számára engedélyezte a koronavírus elleni vakcina hatóanyagainak előállítását. Kettőt az Egyesült Államokban (Norwood és Portsmouth) és kettőt a svájci Vispben.

Az Európai Bizottság január 6-án adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a Moderna gyógyszeripari vállalat új típusú oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech Comirnaty néven ismert vakcinája után ez volt a második SARS-Cov-2 koronavírus elleni vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhetett az Európai Unióban.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcináját ajánlotta használtra. Emellett vizsgálja a Szputnyik V, a Sanofi vállat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.