Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eredmények, bár előzetesek, azt jelzik, hogy az eredeti oltások után néhány hónappal beadott emlékeztető oltások megerősíthetik az emberek immunitását a vírus fertőzőbb törzseivel szemben. A Moderna azt tesztelte, hogy az embereknek az eredeti vakcina, az mRNS-1273, vagy egy új vakcina, az mRNS-1273.351 egyszeri adagját adták be, amelyet úgy módosítottak, hogy jobban hasonlítson az először Dél-Afrikában azonosított, B.1.351 néven ismert vírusváltozatnak. Az alanyok az emlékeztető oltásokat körülbelül hat-nyolc hónappal az eredeti vakcina második adagjának beadását követően kapták meg egy tavaly megkezdett, középfázisú, 2. fázisú vizsgálat részeként. A Moderna szerint mindkét emlékeztető oltás növelte a szervezetben két aggályos variáns - a B.1.351 és a P.1, amelyet először Brazíliában azonosítottak - elleni semlegesítő ellenanyagként ismert immunrendszeri hatóanyagokat - írja a Wall Street Journal a gyártó kutatási alapján.

Az immunválaszt 15 nappal az emlékeztető adagok beadása után mérték, és arra jutottak, hogy a variánsra irányuló vakcina emlékeztető adagja magasabb semlegesítő antitest-koncentrációt váltott ki a B.1.351 variáns ellen, mint a Moderna eredeti vakcinájának emlékeztető adagja.

"Bíztatóak számunkra ezek az új adatok, amelyek megerősítik azt a bizalmunkat, hogy az emlékeztető stratégiánk védelmet nyújt ezekkel az újonnan kimutatott változatokkal szemben" - mondta Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

A vírus változatai a vakcinák megjelenésével fenyegetést jelentettek a világjárvány leküzdésére irányuló erőfeszítésekre. Egyes tanulmányok azt jelezték, hogy a jelenleg engedélyezett oltások ugyan védelmet nyújtanak a friss változatok ellen, de nem működtek olyan jól a B.1.351 és a P.1 ellen, mint az eredeti törzs ellen. 

A Moderna egy kombinált vakcinát is tesztel, amely az eredeti vírustörzset és a B.1.351-es változatot is célozza, ugyanebben a vizsgálatban, és azt tervezi, hogy hamarosan beszámol ennek az emlékeztető megközelítésnek az eredményeiről. Az emlékeztető oltások jelentős kereskedelmi lehetőséget jelentenek a Moderna és más gyógyszergyártók számára. A Covid-19 vakcinák idén várhatóan több tízmilliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le. Tartós bevételi forrást jelenthetnek, ha az embereknek rendszeresen szükségük van az emlékeztető oltásokra.

Az emlékeztető oltás különösen jövedelmező lenne, ha még azoknál az embereknél is hatásosnak bizonyulna, akik eredetileg más oltóanyagot kaptak, például ha a Johnson & Johnson oltóanyagával teljes mértékben beoltott személy később emlékeztetőt kapna a Modernától.

Az elmúlt időszakban megjelent indiai variánsra még nem tesztelték a gyártó mRNS-oltását.