Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta, hogy a magyar Mol Nyrt. felvásárolja a lengyel Lotos Paliwa Sp. z o.o. vállalatot.

A Lotos Paliwa töltőállomás-hálózatot működtet Lengyelországban, és a Grupa Lotos társaság kiskereskedelmi hálózatának mintegy 80 százalékát kezeli.

A bizottság még 2020. július 14-én engedélyezte a PKN Orlen vállalat számára a Grupa Lotos társaság felvásárlását. Az akkori megállapítás szerint a tervezett felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel az érintett vállalatok együttes piaci helyzete csak mérsékelten erős, Lengyelországban pedig erős versenytársak vannak jelen.

A bizottság most azt is engedélyezte, hogy a lengyel PKN Orlen integrált olajipari vállalat felvásárolja a Normbenz Magyarország Kft.-t, és a Mol egyes magyarországi és szlovákiai eszközeit-

A Normbenz jelenleg Lukoil márkanév alatt üzemeltet töltőállomás-hálózatot Magyarországon. A Mol ominózus eszközeit pedig magyarországi és szlovákiai töltőállomások jelentik. Az indoklás szerint a tervezett felvásárlás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel az érintett vállalatok együttes piaci helyzete csak mérsékelten erős, és mind Magyarországon, mind Szlovákiában erős versenytársak vannak jelen.

Fél éve jelentették be a Mol nagy üzletét

Még január 12-én jelentették be, hogy Mol aláírta a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel a megállapodást, amelynek eredményeként 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban és a 3. helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. A felek megállapodtak a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátásáról is. 

A lengyel tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli, kiskereskedelmi hálózatát pedig immár három tenger, az Adria, a Balti- és a Fekete-tenger határolja.

A vállalat öt márkanév alatt működteti töltőállomásait régiószerte, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil-töltőállomás is

.A megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, hiszen a töltőállomások számát tekintve meghaladja a magyarországi nagyságrendet. Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként, a Mol összesen 185, azaz Magyarországon 144 és Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek. Az akkori bejelentés szerint a tranzakció zárása a PKN Orlen és a Lotos fúziójának Európai Bizottság általi engedélyezésétől függ - ez történt meg most.