Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést elsősorban azzal indokolta, hogy az európai válságmegoldó felépítmény robusztusabbá vált, ahogy ez a koronavírus-járvány idején is bebizonyosodott, és ez mérsékli a rendszerszintű válságok kialakulását az EU-ban, erősítve egyben az unió és a tagállamok ellenállóképességébe vetett bizalmat is - írja az MTI.

Jóllehet a legnagyobb és legjobb besorolású befektetők - különösen Németország (Aaa), Franciaország (Aa2) és Hollandia (Aaa) - szuverén besorolásai továbbra is nagyon fontosak az ESM és az EFSF osztályzatának megállapításához, csökkent a két eszköz besorolásának függése bármely EU-tagország hitelminősítésétől.

A koronavírus-járvány próbára tette a válságok elleni fellépésre létrehozott európai felépítményt, és megállapíthatóvá vált, hogy a központi EU-intézmények, köztük maga az Európai Unió és az euróövezeti jegybank (EKB) válságos időszakokban képesek és határozottan hajlandók is a cselekvésre. Az EU kiterjesztett válságellenes eszközrendszere mérsékli az ESM csődkockázati függését bármely egyedi EU-tagország csődkockázatától, beleértve még Franciaországot, az ESM második legnagyobb hozzájáruló uniós gazdaságát is, tekintettel arra, hogy mérséklődött a rendszerszintű válság kialakulásának valószínűsége - áll a Moody's helyzetértékelésében.

Az ESM befizetett tőkéje 2021 végén 80,5 milliárd euró volt, vagyis a 704,8 milliárd eurós jegyzett tőke 11,4 százaléka, amely jelentős arány. A Moody's hangsúlyozza, hogy az ESM a létrehozása óta keletkezett nettó eredményét teljes egészében megtartotta, ezzel is növelve tartalékalapját és erősítve tőkehelyzetét.

Az ESM likviditási pozíciója és finanszírozási szerkezete nagyon erős, mindemellett az intézmény rendkívül prudens likviditási és tőkekezelési szakpolitikát folytat annak biztosítására, hogy ne keletkezzen hiány a kötelezettségeinek teljesítésére szolgáló likvid eszközökből különböző stresszhelyzeti forgatókönyvek esetén sem.

Az EFSF felminősítését a Moody's hasonló érvekkel indokolta, kiegészítve azzal, hogy az EFSF csődje nagyon nagy megítélésbeli kárt okozna az ESM-nek és befektetőinek, és ez a tényező alátámasztja a két uniós pénzügyi eszköz besorolásainak összehangolását. Az EFSF-osztályzat stabil kilátása ezzel összefüggésben tükrözi az EFSF garantálóitól szükség esetén várható nagyon erőteljes pénzügyi támogatási képességet és hajlandóságot.

Az EFSF prudens likviditáskezelése és nagyon szilárd piaci hozzáférése emellett mérsékli a refinanszírozási kockázatokat is.