Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Didier Lombard 2005 óta állt a vállalatcsoport élén, és 2010 márciusában a kormány nyomására távozott posztjáról, miután másfél év alatt 35-en vetettek véget életüknek a cég munkatársai közül. A szakszervezetek akkor a vállalatnál évek óta tartó átszervezések menedzseri módszereire és a munkahelyi légkörre vezették vissza az öngyilkosságok hátterében meghúzódó lelki okokat.

"Didier Lombard-t vád alá helyezték, és rendőri felügyelet alá került 100 ezer eurós óvadékkal" - közölte a France Télécom volt elnökének ügyvédje. Megerősítette, hogy morális zaklatás ellene a vád. A vizsgálóbíró a cég más volt vezetőit is beidézte péntekre, akik ellen várhatóan szintén vádat emelnek, ahogyan feltehetően a France Télécom jogi személy ellen is.

Az egykori állami telefonszolgáltató France Télécom az 1997-es sikeres piaci nyitást követően Európa elsőszámú internet- és harmadik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójává vált.

Az átszervezések azonban erőltetett menetben folytak: 2005-ben 22 ezer munkahelyet leépítettek és 10 ezer alkalmazottnak új munkát ajánlottak a cégen belül. A jelenleg 100 ezer főt foglalkoztató vállalatnál - amelynek az állam 26 százalékos részvényese - az alkalmazottak 65 százaléka még mindig közalkalmazotti státust élvez, szemben azokkal, akik a privatizáció óta kerültek a céghez. A volt elnök távozása után a menedzsment ígéretet tett arra, hogy változtat módszerein és ezentúl a korábbiakhoz képest "másképpen, humánusabban, szociálisabban és a szakszervezetekkel teljes összhangban" képzeli el a dolgozók átképzését.

Az egyik szakszervezet 2009 végi panasza nyomán a munkafelügyelet vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy a személyzeti politikával okolható a munkahelyi hangulat a France Télécomnál. E jelentés alapján indult eljárás a cég ellen 2010 áprilisában.

"Tudatában vagyok annak, hogy a vállalatnál végbement gyökeres átalakulás megrázkódtatásokat és zavarokat okozhatott. De azt vitatom, hogy a vállalat túlélése érdekében elkerülhetetlen változtatások lehettek a panaszban említett emberi drámák okai" - írta a France Télécom volt elnöke a Le Monde című napilapban csütörtökön megjelent írásában.