Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Jurassic Park mítosz negyedik filmje, a hét végén bemutatott Jurassic World világrekorddal indította pályafutását a mozikban - derül ki a BBC tudósításából. Világszinten még soha egyetlen filmmel sem fordult elő, hogy bemutatásának hétvégéjén 500 millió dollárt bevételt hozott volna. A dinós film azonban 511,8 milliót kaszált a nyári iskolaszünet nyitányának hétvégéjén.

A filmet 66 országban mutatták be egyszerre, ezek mindegyikében a legnépszerűbb moziprogram volt péntek estétől vasárnap estéig. Az Egyesült Államokban összesen 204,6 millió dollárt fizettek ki a nézők, akik kíváncsiak voltak rá - jelentette az kulturális szférára specializálódott Exhibitor Relations piackutató cég. Ezzel a második lett a 2012-ben bemutatott Bosszúállók után, amely bemutatója hétvégéjén 207,4 millió dollárt hozott a moziiparnak az USA-ban.

Kínában 100 millió dolláros bevétellel zárt a film, Nagy-Britanniában és Írországban 29,6 millió dollárt haraptak ki a nézők zsebéből a dinoszauruszok. Az embereknek fel kellene venniük a szuperhősök közé az őshüllőket is. Legalább annyira nagyok a mozivásznon, mint a Vasember, a Superman vagy a Batman - fejtegette a Jeff Bock, az Exhibitor Relations elemzője. A Jurassic World társproducere Steven Spielberg volt, az első két dinós film rendezője.

Az első Jurassic Park, amely 1993-ban került a mozikba, óriási siker volt. Több mint egymilliárd dollárt hozott az alkotóknak és a forgalmazóknak világszinten. A következő film, az Elveszett világ négy évre rá jelent meg, a harmadik részt pedig 2001-től vetítik. Ez utóbbi gyenge kritikát kapott és jóval kevesebb pénzt hozott, mint elődei. Elemzők szerint a Jurassic World sikere visszaigazolja az alkotók feltételezését, miszerint azért volt érdemes visszahozni a dinoszauruszok világát a filmvászonra, mert megjelent a mozipiacon a dinórajongó gyerekek új nemzedéke.