Tíz évvel ezelőtt a DVD megújította a filmipart az Economist szerint. 2004-ben az amerikai és kanadai eladások meghaladták a másfél millió darabot, ám a formátum eladásai csökkenni kezdtek 2006-ban és mára tovább erősödött a negatív tendencia. Az idei első negyedéves csökkenés harmada köszönhető a nagyfelbontású Blue-ray lemezek forgalomnövekedésével. Ezek ugyanis sokkal profitábilisabbak.

A kölcsönzések eközben nem estek vissza, sőt, erőteljes növekedést mutatnak. A kölcsönzőautomatákat forgalmazó Redbox havonta 500 darab felett értékesít. A helyzet azonban itt sem maradhat sokáig változatlan, a zeneiparhoz hasonlóan a filmstúdiók számára is egyre kevésbé éri meg lemezen kiadni a filmeket, sokkal olcsóbb az internetről letölthető megoldás, illetve az úgynevezett streamelés.

Eltérő lehet a helyzet a számítógépes játékiparban. Ezen a területen a lemezek (DVD és Blue-ray) uralma még el fog tartani egy jó darabig, legalábbis a HWSW.hu szakportál egyik cikke szerint. Ezt állítja legalábbis Michael Pachter, a Wedbush Morgan elemzője. Szerinte tévednek azok, akik szerint a játékipar gyorsan követi majd a zeneipart, és látványosan átterelődik majd a forgalom a letöltések felé. Pachter úgy gondolja, a lemezek a következő évtizedet is uralni fogják, ami a Blu-ray létjogosultságát erősítheti.

A Blue-rayben rejlő lehetőségeket erősíti ugyancsak a HWSW egyik cikke, mely arról tájékoztat, hogy egyre több nyers Blu-ray lemezt gyártanak a nagy tajvani adathordozó-gyártók, mivel a szabvány támogatottsága egyre nő. Ezáltal a tömegtermelés is egyre kifizetődőbbé válik. Eddig a szabványt is megalkotó Sony gyártotta a legtöbb lemezt, azonban a CMC Magnetics és Ritek is bejelentette, hogy több új gyártósort helyez üzembe.

Egyelőre azonban az is valószínűnek látszik, hogy a Blu-ray nem képes pótolni a DVD-eladások visszaesését. A Screen Digest piackutató mérése szerint 2008-ban négyszeresére, 482 millió dollárra nőtt a Blu-ray költés, ugyanezen évben viszont 2,6 milliárd dollárral csökkent a videoipar világszerte a DVD vásárlások zuhanása miatt.