A korábban dél-afrikai sztárvállalkozásnak tartott Steinhoff zuhanását teljesen váratlanul indította el egy könyvelési botrány. A frankfurti tőzsdén jegyzett cégnek december 5-én kellett volna előállnia a negyedéves jelentésével, ehelyett azonban csak egy közleményt adott ki, meglepő tartalommal.

Ebben annyit közöltek, hogy negyedéves pénzügyi adatokat most ne várjon senki, mert a felügyelő bizottság olyan információkra bukkant, amelyek miatt vizsgálatot kellett indítania, a vezérigazgató pedig lemondott - emlékeztet a portál. Nem sokkal később, távoznia az elnöknek Christo Wiese milliárdos befektetőnek is, aki "húzónévnek" számított a hitelező bankok körében.

Kiderült, hogy a Steinhoffnál egy 6 milliárd eurós lyukat kellene betömni a könyvelésben.

A cég igyekezett biztosítani a befektetőket, hogy a világszerte tulajdonában lévő mintegy 40 kereskedelmi márka megfelelően termeli a bevételt, a részvényeseket azonban ez aligha győzte meg: a csoport értéke két nap alatt 80 százalékot esett.

A Steinhoff magyar érdekeltségei közül e cikk megjelenéséig csak az Extreme Digital reagált hivatalosan a hírekre.

Az Extreme Digital Zrt. operatív működése - ideértve a financiális folyamatokat is - teljesen független a Steinhoff International csoporttól - írta a társaság közleményében. A vállalat pénzügyi szempontból önálló, saját cash flow-val és likviditással rendelkezik. Ugyan a dél-afrikai cég az Extreme Digital 50,4 százalékos résztulajdonosa, de a magyar tulajdonostárs döntési jogai és lehetőségei megegyeznek a Steinhoff International jogaival és lehetőségeivel, emiatt a magyar online áruház helyzete teljesen egyedi, nem hasonlítható a csoporthoz tartozó más cégekhez.

A cégbírósági adatok szerint a legnagyobb árbevételű magyar Steinhoff érdekeltség az Extreme Digital, az itt dolgozó 264 fő tavaly 33,3 milliárd forint forgalmat termelt. Ezt követi a Kika Lakberendezési Kft. 686 fővel és 25,2 milliárdos bevétellel, majd a Pepco nevű bolthálózatot működtető Pepkor Hungary Kft. 914 fővel és 3,2 milliárd forintos teljesítménnyel. A nagykanizsai Kanizsa Trend Kft.-nél - melynek Andante nevű bútorait a Kikában árulják - tavaly átlagosan 562 fő dolgozott, és 1,56 milliárd forint bevételt ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!